Athén. Az Aranykor nyomában

A modern Athén hatalmas, kozmopolita város. A görög főváros lakossága az elővárosokkal együtt 3,5 millióra tehető. Görögország lakosságának több mint harmada él itt. Nevét az ősi görög mitológiai városvédő istennőről, Athénéről kapta.

Athén Görögország legfontosabb városa volt az ókori görög civilizáció fénykorában, a Kr. e. 1. évezredben. Görögország Aranykorában (kb. i. e. 500-tól i. e. 300-ig) az egész Nyugati világ vezető kulturális, kereskedelmi és tudományos központja, valójában az ókori Athén szellemi és gyakorlati életében gyökerezik az a fogalom, amit ma nyugati civilizációként emlegetünk.

Főbb látnivalók: Akropolisz, Agora, a piactér, Parthenon, Erechtheion templom, Delphi Múzeum, Régészeti Múzeum, Görög Népművészeti Múzeum, Akropolisz Múzeum, Olümposzi Zeusz múzeum, Panatheniac Stadion, Dionüszosz színháza, Bizánci Múzeum

Az Erechtheion templom Athéné és Poszeidon, a két istenség csatájának helyszínén épült

Athént gyönyörű hegyek övezik, amelyek mind egy-egy védett nemzeti parknak adnak otthont.

Az Akropolisz – más néven a fellegvár – uralja Athén látképét és része az összes turista útvonalnak. Itt találjuk az Akropolisz múzeumot, és néhány szent épületet az ötödik századból.

Athén közvetlen közelében igen tiszta tenger és gyönyörű homokos tengerpartok találhatók.

Fotók: Harmath Beáta | Szöveg: Wikipédia, www.utikalauz.info

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + tizenegy =

hirdetés