Sajttal töltött pogácsa
Egy ízletes pogácsa, aminek az extráját a fokhagyma és a sajttöltelék adja. A tölteléket – idényben – apróra vágott medvehagymával is ízesíthetjük.
Elkészítése: közepesen nehéz | Előkészület: 60 perc | Sütés: 10 perc | Sütési hőfok: 190 °C
Hozzávalók
2 dl kézmeleg víz
2 tk szárított élesztő
2 tk cukor
2 gerezd zúzott fokhagyma
¼ csésze olvasztott vaj
¼ csésze olívaolaj
3 csésze liszt
2 tk só
20 dkg sajt (lehet többféle is)
1 tojás
Elkészítés
A töltelékhez keverjük össze az apróra vágott sajtot néhány teáskanál olvasztott vajjal, s ízlés szerint friss zöldfűszerrel. Keverjük össze az élesztőt a langyos vízzel és a 1 tk cukorral, pár perc alatt futtassuk fel. Adjuk hozzá a maradék cukrot, a zúzott fokhagymát, az olvasztott vajat, az olívaolajat, a lisztet, a sót, és dagasszuk, amíg hólyagos tésztát nem kapunk.
Olajjal vékonyan megkent edényben, konyharuhával lefedve kb. 40 percig kelesszük.
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Miután a tészta megkelt, nyújtsuk ki kb. fél centisre. A tészta egyik felén egyenletesen osszuk szét a sajttölteléket, majd a tészta másik felét hajtsuk rá, a széleket kenjük meg tojásfehérjével és nyomkodjuk le. Szúrjuk ki a tésztát közepes pogácsaszaggatóval. Helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlapra, a tetejét kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal. Mehet a sütőbe, sütési idő 10-15 perc. Még melegen kenjük meg a pogácsákat kevés olvasztott vajjal.
Recept: Yammie | Fordítás: Gasztrostúdió
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.