Gyöngyből hímzett álmok | Budai Kata mesés gyöngyékszerei

A gyöngyfűzés, gyöngyhímzés nem számít ritka hobbinak, viszonylag sokan készítenek gyöngyékszereket. Ha művészi igényű darabokat látunk, ámulunk, s azok is szívesen áldoznak rá, hogy viselhessék, akik egyébként nem rajonganak a gyöngyékszerekért, a bizsukért. Budai Kata kiegészítői fantasztikusak! Bemutatkozik az alkotó.

A legcsillogóbb ékszer is értéktelen, ha nincs benne készítőjének szíve és lelke.

Budai Kata vagyok, a gyöngyös csoportokban csak BéKatának ismernek. A kreativitás, az alkotás mindig fontos volt számomra. Tíz éve elvégeztem egy lakberendező képzést, abban az időben leginkább rajzoltam és varrtam.

Hét éve kezdtem gyöngyökkel foglalkozni

Eleinte kizárólag távol-keleti gyöngyből fűztem a többméteres színes kígyókat, ide-oda tekergettem őket, de egy idő után ez már nem elégített ki, és elkezdtem a neten keresgélni, hogy hogyan és miből, milyen technikával lehetne szép, igényes ékszereket készíteni.

Lelkesen kutattam magyar és külföldi oldalakon, és egyre jobban tudtam tájékozódni ebben a fantasztikus gyöngyékszeres világban.

Ékszereimet japán delica- és kásagyöngyből, cseh csiszolt üveggyöngyből, cseh kásagyöngyből, Swarovski kristályból, különböző ásványokból, féldrágakövekből, fémből, bőrből, szintetikus szarvasbőrből, néha akrilból készítem.

Rengeteg 24 karáttal bevont apró japán gyöngyöt használok, fenséges színe van, nem kopik, és igazán fejedelmivé varázsolja az egyszerűbb ékszereket is.

Az alapanyagokat itthon, Amerikából és a Távol-Keletről szerzem be, onnét főként gyönyörű ásványokat, féldrágaköveket rendelek.

Az elmúlt három évben a gyöngyhímzés rabjává váltam…

…mostanában szinte csak gyöngyhímzett ékszereket készítek, de azért igyekszem nem elfeledkezni a hagyományos gyöngyfűzésről sem. Mindig próbálok valami eredetit alkotni, olyat, amiben én is benne vagyok, az életszeretetem, a személyiségem. Imádom a színeket, fehéret vagy feketét nagyon ritkán használok, és nagyon szeretek állatokat meghímezni gyönggyel. Sorra került már bagoly, lepke, csikóhal, kaméleon, sőt Simon’s cat is erre a sorsra jutott.

Nagy örömmel tölt el, hogy ékszereim a világ számos pontjára eljutottak már, Szingapúrba, Japánba, Nepálba (egy ottani esküvőre készítettem lótuszvirág formájú ékszert), az USA-ba, Mexikóba.

Hatalmas megtiszteltetés volt számomra, hogy idén januárban az RTL Klubon a Trendmánia adásában interjút készített velem Dombóvári Vanda, ahol pár mondatban beszélhettem örök szenvedélyemről, az ékszerkészítésről, és az interjú alatt egy csinos modell mutatta be az ékszereimet.

Azt gondolom, hogy az igazán minőségi élethez hozzátartozik egy hobbi, egy szenvedély, egy hatalmas elhivatottság valami iránt, ami hozzásegít az önkifejezéshez, a szürke mindennapok könnyed elviseléséhez, a legnagyobb krízishelyzetek jobb megéléséhez. Engem ez a tevékenység teljesen kikapcsol, kiragad a mindennapok rutinjából…

…teljesen más dimenzióba repít…

…egy kreatív, színes mesevilágba. Gyöngyékszerekben fejezhetem ki gondolataimat, érzéseimet.

 

BéKata a Facebookon

BéKata Facebook

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × öt =

hirdetés