Pöttyözött festmények, dekortárgyak, ékszerek. Chloé autodidakta módon sajátította el az ausztrál eredetű kézműves technikát

A pontozó festéssel – pöttyözéssel – mintázott dekortárgyak, kiegészítők rendkívül látványosak, s első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy ez a festési technika nem igényel különösebb művészeti előképzettséget vagy rutint, hiszen a festéket vékony ecsettel pöttyként kell felvinni az adott anyagra. Egy kis dobozkát vagy gyűrűalapot talán tényleg nem nehéz ily módon megfesteni – érdemes kipróbálni, mert a látszat csal -, de amikor egy nagyobb formátumú festmény kompozíciója ezernyi apró pöttyből áll össze, tökéletes harmóniában, nem lehet kétségünk afelől, hogy ehhez a technikához nagyon kell érteni és nagyon kell szeretni is, mert rendkívüli precizitást és türelmet igényel. Bemutatjuk Chloét, aki a műfajt autodidakta módon tökélyre fejlesztette. A stílusnak neve is van: dotillizmus.

Nyíri Chloé Boglárka 28 éves, Ausztriában – Gmundenben – született. Pár hónapos volt, amikor a családja Magyarországra költözött. Itt nőtt fel és élt 18 éves koráig. Ekkor négy évre Írországba költözött, ahol – mint mondja – egy sokkal szabadabb, nyitottabb gondolkodású közösséget és világot ismert meg. Gyerekkorában családi hatásra a művészetek több ágában is kipróbálta magát: zongorázni tanult, több különböző táncstílust is elsajátított, a rajzolást és a festést autodidakta módon igyekezett minél magasabb színvonalra emelni. A művészeti stílusirányzatok közül pointilizmus és az impresszionizmus tett rá különösen nagy benyomást – 2015-ig csak hobbi szinten alkotott.

2015. márciusában – 3 évvel a hazaköltözése után – munkalehetőséget kapott egy Váci utcai galériában, és belevágott egy számára teljesen új irányzat elsajátításába.

– A dotillizmus egy színes, életigenlő, gyermekies stílus, amely rengeteg türelmet és precizitást kíván. Az akrilfestéket 000 kontúr ecsettel viszem fel az adott felületre, minél szabályosabb pöttyök formájában – mondja Chloé.

A dotillizmus

A stílus alapítója az ausztrál származású Elspeth McLean kortárs festőművész. Ausztrália őslakosai pöttyök formájában festettek, hogy elrejtsék a mögöttes tartalmat a fehér emberek és más klánok elől. Mint később kiderült, a fehér emberek nem ismerhették az ausztrál ikonográfiát, így a pöttyözés egyre inkább művészeti és dekorációs szerepet töltött be. Elspeth McLean ebből a stílusból merítkezve egy sokkal modernebb, letisztultabb változatot hozott létre, és dotillizmusnak nevezte el. Ez a művészeti ág Európában az utóbbi években terjedt el, és egyre növekvő népszerűségnek örvend a kézműves alkotók körében.

Boglárka eleinte ékszereket készített, melyek állandó kiállításként szerepelnek az Intuita Galéria polcain (Budapest, Váci utca).

– 2015 októberében festettem első dotillista festményemet, melyet A Kis Herceg című mese ihletett. Azóta számos festmény, ékszer, doboz és ajándéktárgy készült, s egy szűnni nem akaró szenvedély alakult ki bennem a stílus iránt. Festményeim egyszerű formák, sziluettek ábrázolásai, melyek mély érzéseket és filozófiai gondolatokat rejtenek a szeretetről, szabadságról, az élet nehézségeiről és örömeiről, mindenféle politikai vagy vallási állásfoglalás, valamint kritika nélkül. Alkotásaimmal igyekszem örömöt, megnyugvást, békét és pozitivitást vinni az emberek életébe.

Az ékszerek festése több fázisból áll – említi Chloé – de elejétől a végéig szabadkézi munka, nem rajzolja elő és nem használ sablonokat. Ennek eredményeképp mandalák festésekor a mandala közepe nem mindig az ékszer közepére esik, de Boglárka kedveli az aszimmetrikus dolgokat, ezért eddig nem merült fel benne, hogy a szemmértéken kívül bármi mást használjon a pöttyök pontos helyének meghatározásához.

– Festményeim szintén szabadkézi munkák. Nem használok sem körzőt, sem vonalzót. Rengeteg festenivaló kép van a fejemben, ezért általában, mikor leülök alkotni, már tudom, hogy mi lesz a képen, ezért rögtön az alapszín megfestésével kezdem a munkát. Az első másfél évben kivétel nélkül mindegyik festményem egy-egy tapasztalás, új technika, új színkombinációk tesztelése volt, az utóbbi pár hónapban vettem észre, hogy már konkrét elképzelésem van arról is, hogy hogyan viszem vászonra a fejemben született képet. Az alapszín meghatározása után sziluettek formájában határozom meg a festményem fő témáját, majd jöhet az órákon, heteken, hónapokon át tartó pöttyözés, ami a munka jutalomrésze. Mindig nagyon izgatottan ülök le festeni, elveszek térben-időben, sokszor enni is elfelejtek, annyira szeretek pöttyözni.

Chloé a jövőben szeretne minél többféle anyagra pöttyözni, nagy méretben – akár épületre – is, szívesen bekapcsolódna olyan projektekbe, melyek jó ügyet szolgálnak.

Chloé a Facebookon >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennyolc + 16 =

hirdetés