Édes-keserű olasz citromlikőr. Így készül a limoncello

A limoncello olasz eredetű citromlikőr, általában desszertitalként ajánlják éttermekben. Házilag a főzött krémlikőröknél is egyszerűbb elkészíteni, bár a krémes változatok sem túl bonyolultak. Fogyasztás előtt 3-4 héttel érdemes összeállítani, ennyi időbe telik, mire az összetevők jól összeérnek. 

A limoncellót a citrom héjának felhasználásával készítik, hagyományosan sorrentoi citromból, alkohol, víz és cukor hozzáadásával. A színe citromsárga, az íze édes-keserű; az eredeti citromlikőr nem tartalmazz citromlevet. Finomszesz vagy vodka az alapja.

Hozzávalók kb. 1,5 liter likőrhöz

12 db kezeletlen biocitrom (ne használj vegyszerrel kezelt citromot!)

1 liter 70%-os alkohol (gyógyszertárakban általában nem adnak ki ilyen mennyiséget. Több receptváltozat 96%-os alkoholt ajánl a citromlikőrhöz, érdemes I. osztályú étkezési finomszeszt használni hozzá relatíve könnyen beszerezhető, de a vodka is tökéletes hozzá)

6 dl víz

30 dkg kristálycukor

1 citrom leve

Elkészítés

A citromot alaposan mossuk meg, majd hámozzuk meg. A citrom fehér hártyáját kaparjuk le a héjról, különben a likőr keserű lesz. A citromhéjat tegyük nagyobb üvegbe, majd öntsük rá az alkoholt. Fedjük le, és tegyük hűvös helyre. Néhanapján érdemes felrázni, a citromhéj 2-3 hétig ázhat az alkoholban.

A likőr összeállításához főzzünk szirupot a cukorból és a vízből. Hagyjuk hűlni.

Az alkoholt steril gézen keresztül szűrjük le, és öntsük hozzá a szirupot.

Jó ízt ad a likőrnek 1 citrom frissen facsart leve.

A limoncellót adagoljuk kisebb üvegekbe, fogyasztás előtt érdemes két napig a hűtőben pihentetni. Vendégvárónak, ajándéknak is tökéletes. Hűtve fogyasszuk!

Fotó: Pernilla Rydmark

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 4 =

hirdetés