Édes-keserű olasz citromlikőr. Így készül a limoncello
A limoncello olasz eredetű citromlikőr, általában desszertitalként ajánlják éttermekben. Házilag a főzött krémlikőröknél is egyszerűbb elkészíteni, bár a krémes változatok sem túl bonyolultak. Fogyasztás előtt 3-4 héttel érdemes összeállítani, ennyi időbe telik, mire az összetevők jól összeérnek.
A limoncellót a citrom héjának felhasználásával készítik, hagyományosan sorrentoi citromból, alkohol, víz és cukor hozzáadásával. A színe citromsárga, az íze édes-keserű; az eredeti citromlikőr nem tartalmazz citromlevet. Finomszesz vagy vodka az alapja.
Hozzávalók kb. 1,5 liter likőrhöz
12 db kezeletlen biocitrom (ne használj vegyszerrel kezelt citromot!)
1 liter 70%-os alkohol (gyógyszertárakban általában nem adnak ki ilyen mennyiséget. Több receptváltozat 96%-os alkoholt ajánl a citromlikőrhöz, érdemes I. osztályú étkezési finomszeszt használni hozzá relatíve könnyen beszerezhető, de a vodka is tökéletes hozzá)
6 dl víz
30 dkg kristálycukor
1 citrom leve
Elkészítés
A citromot alaposan mossuk meg, majd hámozzuk meg. A citrom fehér hártyáját kaparjuk le a héjról, különben a likőr keserű lesz. A citromhéjat tegyük nagyobb üvegbe, majd öntsük rá az alkoholt. Fedjük le, és tegyük hűvös helyre. Néhanapján érdemes felrázni, a citromhéj 2-3 hétig ázhat az alkoholban.
A likőr összeállításához főzzünk szirupot a cukorból és a vízből. Hagyjuk hűlni.
Az alkoholt steril gézen keresztül szűrjük le, és öntsük hozzá a szirupot.
Jó ízt ad a likőrnek 1 citrom frissen facsart leve.
A limoncellót adagoljuk kisebb üvegekbe, fogyasztás előtt érdemes két napig a hűtőben pihentetni. Vendégvárónak, ajándéknak is tökéletes. Hűtve fogyasszuk!
Fotó: Pernilla Rydmark
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.