Hogyan éljünk japánul? Az évszázados tradícióktól a jól-lét modern gyakorlatáig. Különleges életmódkönyv a szigetországból

A skandináv életmód könyvek, melyek az utóbbi években a magyar könyvpiacon is megjelentek, a kiegyensúlyozott, harmonikus élet titkát próbálják átadni az olvasóközönségnek. A téma népszerű, és ezek az életmódkönyvek meggyőzően taglalják, hogyan kellene élnünk, hogyan érezhetjük jól magunkat az otthonunkban, a családban, kapcsolatainkban, s hogyan fordíthatjuk a javunkra a természet értékeit, hogyan tudjuk megélni a maguk teljességében az évszakokat. Hogy miért éppen a Skandinávok számítanak az életmódot tekintve követendő példának? A Gallup World Poll felmérései alapján a „legboldogabb országok” listáját jó ideje Dánia, Finnország, Norvégia vezeti.  A World Happiness Report jelentése itt olvasható angolul >>

Talán ennek is köszönhető, hogy hiteles forrásnak tekinthetők a világszerte népszerű, magyar nyelven is elérhető skandináv életmód könyvek. 

Izgalmas azonban kitekinteni a világ távolabbi felére is – sok más országnak, kultúrának megvan a maga boldogság-kincstára. A Scolar Kiadó gondozásában megjelent Hogyan éljünk japánul c. könyv például azokat a japán tradíciókat eleveníti fel, melyek évszázadokon át virágoztak és gyarapították a jól-lét modern gyakorlatát – ilyen például az ikigaiban (elégedettség), a shinrin-yokuban (erdőfürdőzés), a wabi sabiban (a tökéletlenség szépsége) vagy a teaszertartásban rejlő életbölcsesség.

A kötet szerzője, Yutaka Yazawa útmutatót ad Japánhoz, az olvasó megismerheti a japán design, a konyhaművészet, a kultúra és az esztétika filozófiai hátterét is. Már maga Tokió, az összes metropolisz anyja, ragyogóan megvilágítja, miként lehet barátságban együtt élni a természettel: a túlurbanizált fővárost a világ egyik legkiterjedtebb erdősége övezi. E kettősség tökéletesen szimbolizálja a japánok tiszteletét a természet és a természetes világ, illetve az ember által alkotott környezet iránt.

A 224 oldalas könyv üzenete: találjuk meg a magunk Zenjét! Fedezzük fel az elégedettség örömét, és szájunk időt arra, hogy megismerjük a felkelő nap országát.

Hogyan éljünk japánul 2018, fordította Lerch Gabriella, Vancsó Éva, szerkesztette Daria Benedek, ISBN 9789632449296

A Scolar Kiadó weboldalán rendelhető >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − kilenc =

hirdetés