Étel, élmény a szabadban | Cserépfazékban készült bográcsételek

A nyár a szabadtéri sütés-főzés időszaka is, finom bográcsételeket, grilleket készíthetünk a kertben, vagy kijelölt tűzrakó helyeken; sőt, az erkélyes társasházi lakásban élőknek sem kell a szabadtéri főzés élményéről lemondaniuk, ők az erkélyen elektromos grillezőkön készíthetnek finomságokat. A jó szomszédok ezt vélhetően tolerálják is. Ha szabadtéri főzőcskézésre kerül a sor, akkor általában a jó öreg vas kondérok kerülnek elő, pedig cserépfazékban is lehet bográcsételeket főzni, ahogy már az ókorban is tették. Sőt, ezek a szép edények gáztűzhelyen és sütőben is használhatók!

– Manapság újra divatba jött cserépfazékban főzni, felfedezni elődeink szokásait, hagyományait a konyhában is. Nekünk ez nagy öröm, mert újra készíthetünk fazekakat, az egyéb kerámia- és fazekastermékek mellett. A régi ízek, szokások továbböröklődnek generációkon, a ma embere feleleveníti a régiek szokásait. A cserépfazék jól megfér a modern háztartási eszközökkel – mondja Szabó Áron keramikus és fazekas, aki társával, Farkas Judittal szebbnél szebb cserépedényeket készít. Ha ritkán is főznénk a míves, mázas cserépedényekben, dísztárgyként nap mint nap gyönyörködhetünk bennük.

Fazék-bogrács

A fazék-bogrács univerzálisan használható nyílt lángon bográcsállványon, vagy gázlángon-tűzhely főzőlapján lángelosztóval. Tűzhelyen vastag lángelosztó használata szükséges, ami lehet vaslap, vagy esetleg samott tégla. A fém bográcsnyél az edényből egyszerű mozdulattal kiszedhető, beltéri használatnál szükségtelen. A bográcsként való használatnál az edény kormos lesz, de ez mosogatáskor eltávolítható, a későbbi tűzhelyen való használatkor nem okoz gondot.

Hogyan használjuk?

Gázlángon vastag lángelosztóval használható, amire még hidegen tesszük az edényt. Forró cserépedényt nem öntünk fel hideg vízzel, ez a legnagyobb különbség a fémlábos használatához képest. A főzés úgy történik, hogy felengedjük vízzel és beletesszük a főznivalót. Ami hamarabb megfő, azt később tesszük bele, ez némi tapasztalatot igényel, hogy semmi ne főjön szét de ne is maradjon nyers. A cserépedényben való főzés lényege, alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig való főzés, tehát nem kell maximumon égetni a gázt, csak amíg átmelegszik a lángelosztó és az edény.

A cserép – főleg első használatkor – el fog szívni némi nedvességet a főznivalóról, ezt utántölthetjük szükség esetén. Levesnél nem feltűnő, de például töltött káposztánál, aminek kevesebb a leve, ajánlott az utántöltés. A főzés befejeztével, ha az edényt elmostuk, jól szárítsuk ki, és lehetőleg szellős száraz helyen tároljuk!

– Főzés előtt nem kell áztatni, sőt direkt kérem, hogy ne ázzon mosogatáskor sem, illetve főzés és mosogatás után is száraz szellős helyen tárolják. Bográcsként való használatkor a következőkre kell ügyelni : üresen ne tegyük a tűz fölé, a felforrósodott edényt ne öntsük fel hirtelen hideg vízzel – tájékoztatta az Életszépítőket Szabó Áron fazekas.

Ízletesebb a cserépedényben főtt étel

A cserépfazékban főtt ételek íze nagyon jó, mivel hosszabb ideig készül el benne az étel, jól összeérnek benne a nyersanyagok. Milyen ételeket készíthetünk benne? Gyakorlatilag szinte minden fazékban, lábasban készülő ‘leves’ ételhez jó. Szabadtéri használathoz – nyáron – kipróbálhatjuk a cserépfazékban főtt lecsót, paprikás krumplit, babgulyást, gulyáslevest, készíthetünk pörköltet, de akár töltött káposztát is főzhetünk a szabad ég alatt.

A cserépfazekak többféle méretben kaphatók, illetve rendelhetők, többnyire 10, 12, 14 literesek.

A cserépfazék beltéri használatáról hamarosan külön összeállítást közlünk, receptekkel.
A Cserépfazék weboldala

Szabó Áron fazekas és keramikus fazekastermékei itt is megtekinthetők >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + három =

hirdetés