Dobd fel a ruhatárad: mintázz pólót! Alaptechnikák textilmintázáshoz, ötletes megoldások

Egyszínű pólóból, trikóból egyedi mintás felsőt varázsolhatsz egyszerű festési technikákkal. A folyékony textilfestéket különböző módon viheted fel az anyagra, egyedi nyomdát is készíthetsz mintázáshoz, akár krumpliból is. A textilfilc használata igényel némi rajzkészséget, de ha folyékony festékkel dolgozol, a mintát nem (nagyon) lehet elrontani; az alábbi festési technikákat főleg kezdőknek ajánljuk.

Mielőtt festeni kezdesz, helyezz a pólóba méretre vágott kartont vagy más, festéket felfogó anyagot, hogy a felső hátoldalán ne üssön át a festék.

Pólófestéshez beszerezhetők vízalapú textilfestő spray-k a színskála több tucat árnyalatában, ezekkel nagyon egyszerű a textíliákat díszíteni: a festéket 15-20 centi távolságból az anyagra kell permetezni. Kartonból tetszés szerinti stencileket vághatsz ki, ezek a pólóra illeszthetők, és a minta körvonalát kell befújni spray-vel. (Kövesd a használati útmutatót, a textilfestéket száradás után célszerű vasalóval fixálni, így 40 fokon állják a mosást.)

A fotón látható minta radírnyomdával készült. Radírvégű ceruza képezi a nyomdát. Csillag mintájú stencilt egyszerűen készíthető kartonból – szív, virág minta is. A stencilt helyezd a póló közepére, a radírt mártogasd textilfestékbe és sűrűn pöttyözd tele az anyagot a stencil körül.

A készítési folyamatról itt találsz képeket >>

A festés ötletes módja, ha fröcsköléssel viszed fel az anyagra a színes textilfestéket. Mártsd az ecsetet a festékbe, majd határozott mozdulattal fröcsköld a pólóra. 

Erről a módszerről itt találsz leírást és fázisképeket >>

Ötletes megoldás, ha csak a póló alsó részét színezed áztatásos módszerrel. A foltos hatás por állagú textilfestékkel érhető el: a feloldott festékbe áztatott pólóra festékport kell szórni.

Itt látható a készítési folyamat >>

Szórófejes flakonba adagolt textilfestékkel ilyen hatás érhető el.

A készítési folyamatról itt láthatók képek >>

Nyomdával is mintázhatók a felsők. Sokféle nyomda kapható, melyeket felhasználhatsz erre a célra is, de magad is készíthetsz nyomdát. A fotókon látható pólókat krumplinyomdával díszítették.

 
 

 
 
Videón a készítési folyamat
 

https://eletszepitok.hu/vaszoncipok-sajat-mintaval/

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − hét =

hirdetés