Nem kidobni, megmenteni! Szalvétatechnikával felújított kaspók

A kopottas kaspók nem voltak túl rossz állapotban, de szerettem volna változtatni rajtuk, így új ruhát kaptak tőlem. Szalvétatechnikával dolgoztam, változatlanul rajongok érte. Szeretek régi tárgyakat felújítani, átváltoztatni, régiből újat készíteni. Szenvedélyem a régi kopottas dolgok felkutatása, foglalkoztat, mit lehetne kihozni belőlük.

Többféle repesztéstechnika létezik, a fotókon látható kaspók ún. finomvonalas repesztéssel készültek.

A kaspókat alaposan letakarítottam, majd alapozóval alapoztam. Száradás után fehér akril festékkel lefestettem, majd száradás után ráragasztottam a szalvétát (kerámiákhoz való decoupage ragasztólakkot használtam hozzá). Miután megszáradt, finomvonalas repesztőlakkal kentem át a felületet. Ez a repesztőlakk a régi porcelánokon megfigyelhető kagylós szerkezetű hajszálrepedéseket hozza létre az anyagon.

A repesztésnek két fázisa van, a repesztőlakk két különálló flakonban található. Az első fázisú ragasztólakk olyan, mint egy ragasztó; ecsettel kell felvinni a szalvétás felületre. Fontos a megfelelő mennyiség (ne keveset, ne is sokat!) hiszen ez befolyásolja majd a repedéseket. Száradás után következhet a második fázisú ragasztó. Lakkszerű állaga van, amit szintén ecset segítségével kell felvinni a tárgyakra. Hagyjuk száradni! Kis idő után előtűnnek a finom repedések, melyek kiemelésére antikoló pasztát kenünk. (Umbra színt használtam.) Az antikoló paszta bitumenes alapú, puha ronggyal szoktam felvinni a felületre, szépen kiemeli a repedéseket. Két-három nap elteltével oldószeres lakkal átkenem a teljes felületet.

Fotók, szöveg: Szabolcsi Éva

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + 13 =

hirdetés