Minden, amit elképzelsz, valóságos. Vörös Eszter Anna spirituális töltetű filcrajzai, pasztelljei, festményei

Everything You Can Imagine Is Real (EYCIIR). Azaz: minden, amit elképzelsz, valóságos. Ez Vörös Eszter Anna alkotói hitvallása.

A gödöllői lány EYCIIR néven ismertette meg a közönséggel különleges hangulatú filcrajzait, festményeit. Fiatal kora ellenére hosszú utat járt be, egy darabig az kérdéses volt, hogy egyáltalán ezen az úton kell-e elindulnia. A kezdeti nehézségek – akadályoztatások – nem bizonytalanították el, autodidakta módon képezte magát, s már az sem zavarja, hogy nincs papírja (nem vett részt művészeti képzésen), hisz a visszajelzések igazolták; művészetére van fogadókészség. Sikerének titka: tudja mit akar, hisz önmagában, képes elérni a célközönségét, s persze folyamatosan dolgozik, alkot. Eszter szókimondó bemutatkozása.

Vörös Eszter Anna

Vörös Eszter Anna

Vörös Eszter Anna vagyok Gödöllőről, az EYCIIR megálmodója és tulajdonosa. Ezt szó szerint értem, hiszen első rajzom egy álomkép hatására született 2014. januárjában. A mottó – ami egyébként egy Picasso-idézet – már a kezdetektől fogva adott volt, hiszen úgy éreztem, jól fémjelzi a képeim kissé szürreális, álomszerű jellegét.

Korai képeim kizárólag fekete filcekkel készültek – nem kaptak színt, semmiféle hátteret; később fokozatosan színesedtek ki. Porpasztell krétát használtam a színes hátterekhez, néhány hónapja viszont a porpasztellt felváltotta az akril, s most már vászonra is dolgozom.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy nincs művészeti végzettségem – bár nem zárom ki, hogy részt veszek majd ilyen jellegű képzésen -, jelenleg saját magam próbálok boldogulni, törni az utat, gyakorlással fejleszteni a technikámat és az ábrázolásomat. Tapasztalataim szerint a művészvilág kegyetlen, merev tud lenni, hajlamosak kirekeszteni a feltörekvő tehetségeket, hogy a papírral rendelkezőknek adjanak teret. Én szeretnék lenni az egyik példa arra, hogy ha az ember kitartó, elég akaratereje van, szívből csinálja, amit csinál, és a szakmai zsűri helyett az emberek szeretetére és támogatására hagyatkozik, akkor igenis képes sikereket elérni anélkül is, hogy művészeti végzettsége lenne.

Folyamatosan keresem az alkalmakat, helyszíneket, embereket, akik nyitottak, és fogékonyak arra amit képviselek, amit csinálok. Amikor elkezdtem alkotni, hobbinak indult, mára szenvedéllyé, hivatássá vált. Nagy álmom és célom, hogy a hazai pálya mellett nemzetközi elismertségre tegyek szert és minél több országban kiállíthassak. Szeretném képeim legjavát egy napon művészeti albumként is kiadni.

aranysziget

Aranysziget

erdeitornyok

Erdei tornyok

haromorszem

Három őrszem

rejtekhely

Rejtekhely

Rajzaimat, festményeimet leggyakrabban az álom, álomkép szavakkal szokták jellemezni. Van spirituális töltetük, és ügyelek arra, hogy mindegyiknek legyen üzenete, mondanivalója. Gyakori a szimbólumok használata. Szeretem, ha egy képnek tágak az értelmezési lehetőségei, nem szeretek magyarázatot adni a befogadó számára arra, hogy mit akartam üzenni az adott művel.

Gyakori témáim a természet, ember-állat, ember-természet viszonya, előfordul, hogy társadalomkritikai töltetet is kap egy-egy képem. A merengő, elvágyódó, elvonuló, természetbe, erdőbe menekülő karakterek a kedvenceim. Számomra a magány nem feltétlenül negatív, így képeimen sem az – a magány a gondolkodás, tisztán látás forrása sok esetben. Egyfajta felfelé törekvés, szabadságvágy is felfedezhető a képekben a nyújtott alakokkal, a vadregényes, szürreális tájakkal, az éjszakai égbolt végtelenségében, a csillagokban. Gyakoriak a repülő, lebegő alakok, madarak; visszatérő álmom, hogy madárként repülök ismeretlen tájak felett, talán ebből is adódó a szimbólumhasználat.

kettoshuzas

Kettős húzás

Összességében egy olyan fantáziavilágot építek, amely a forma mellett a tartalomra is hangsúlyt fektet, és egy kis kikapcsolódást, elszakadást, menedéket nyújt azoknak, akik szeretnének pár percre kiszakadni a rutinból.

Az utam elején járok, de már ez idő alatt is rengeteg élményt és tapasztalatot szereztem. Sok támogatást, kedves szót kaptam az emberektől, munkásságom követőitől, ami nagyon sokat segít abban, hogy megmaradjon bennem a küzdőszellem, és folytassam amit elkezdtem: építsem tovább ezt a kis világot, ami talán nem csak számomra, hanem mások számára is örömet szerez.

A műveimet főként Facebook oldalamon publikálom, a közeljövőben tervben van egy weboldal készítése is.

Nyitókép címe: Egy új korszak álmai

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − négy =

hirdetés