Farsangi jelmezek saját kivitelben. Ötletek alkotó kedvű szülőknek, nagyiknak

A következő hetekben esedékes a télkergető farsangi vigadalom a bölcsikben, ovikban, iskolákban. A felkészültebb szülők már rég kipuhatolták, minek szeretne a gyermek öltözni, hogy időben le tudják foglalni/be tudják szerezni a jelmezt, vagy legyen idejük elkészíteni. Sokféle új/használt jelmezt lehet venni, vagy kölcsönözni, az árakat tekintve elég nagy a szórás. Nagyobb kihívás – és sikerélmény – ha a jelmezt magunk készítjük el. 

Einstein szavait idézve: nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam. Sok szülő érezheti így magát, ha úgy dönt, maga készíti el a gyermek jelmezét. Bölcsődében nincs különösebb tétje, a kicsiknek 2-3 évesen még nincs fix elképzelésük a jelmezt illetően, elfogadják, amit anya, apa választ nekik.

A fiam 3 évesen macinak öltözött – jelmezét a jobb oldali fotó alapján kartondobozból készítettem, csak ki kellett vágni a fejet, a has- és a hátrészt, majd lefesteni. Tavaly – már ovisként – olasz pizzaszakácsnak öltözött, nagy sikert aratott Sergio-ként. A pizzát és az ínycsiklandó feltéteket egyik kreatív ismerősöm készítette textilből, rövidáruból. Idén esélyünk sem volt arra, hogy szülőként ötleteljünk, mert a gyermek már tavaly tudta, hogy Zorro lesz.

A jelmezt kihívás házilag elkészíteni, de – ismerve a kortársak egy-egy meredek jelmezötletét – meg lehet oldani. A jelmez kellékei: fekete palást, szemmaszk, kalap, fekete nadrág, ing, öv és kard (egyedül a Zorro kardot kell megvenni). Palástot egy régi felsőmből varrtam, megfelelő kalapot találtunk a gardróbban, a szemmaszkot pedig egyszerű elkészíteni (sokféle szabásminta található a neten). Arcfestő krétával rajzoltam meg a bajuszt és a szakállat.

 

 

 

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek

Tündériek a gyerekek ezekben a kezeslábas állatjelmezekben, de ha sokáig van rajtuk, kiizzadhatnak benne. Törekedjünk arra, hogy a gyermek jól érezze magát a maskarában, kényelmes viselet legyen. Fontos az is, hogy örömmel, büszkén tudja viselni – érzékenyen érinti, ha a többiek kinevetik vagy gúnyolják a jelmeze miatt.

Az alábbi képen egy tündéri baba – jelmezét tekintve pedig egy nagy tál spagetti látható. (A jelmez valószínűleg nem farsangra, hanem pusztán a fotó kedvéért készült. A kicsi csupán eszköz a felnőtthumorhoz, koránál fogva nincs spagettisége tudatában.)

Olvasónk, Heni kisfia rettenthetetlenként

Olvasónk, Angelika saját készítésű jelmezei

Hogyan lehet a legegyszerűbben megúszni a farsangot? Öltöztessük a gyerkőcöt festőművésznek!

Nehezebb dolgunk van, ha gyermek LEGO akar lenni. (Ha szerencsénk van, nem komplett rendőrállomás, csupán egy szerény LEGO-elem.) Szerezzünk be egy méretes kartondobozt, ragasszunk rá műanyag tégelyeket, majd fessük tetszőleges színűre.

Egy jelmez, amit kötelező házilag kivitelezni: hawaii hula táncos, fűszoknyában. A szoknya háztartási csomagolópapírból készült, a virágnyaklánc és a hajdísz kivitelezhető krepp- vagy selyempapírból.

Hát nem édes ez a muffin? A hab ráncolt fehér frottír törölköző, amit apró cukrok (pomponok) díszítenek. A jelmez extrája és lényege a muffin formát adó szoknyarész, ami egy nagy lámpabura fejre állítva. (Némileg korlátozza a kislányt a mozgásban, de eredeti ötlet.)

Favágó – a szakáll kivitelezése jelenti a kihívást. A fejsze foka feketére festett karton.

Gyanítható, hogy ebben a jelmezben is a szülői önmegvalósítást láthatjuk. Melyik ovis kislánynak jutna az eszébe, hogy Frida Kahlónak öltözzön?

Fontos, hogy a jelmezben a gyerek jól érezze magát… Kahlo nem gyerektéma, mindenesetre a kislány nagyon aranyos

Ez sem szokványos farsangi jelmez: márkás teafilternek álcázott kislány.

Szőlőfürtök. Zöld vagy sötét ruházat és legalább tucatnyi lila vagy zöld lufi kell hozzá. A lufikat mini biztosítótűvel vagy csipesszel erősíthetjük a ruhára. (Elegendő csak a felsőruházatot dekorálni lufival.) Ha farsangi mulatságra szánjuk, számoljunk azzal, hogy a jelmezt a helyszínen tudjuk elkészíteni, és inkább előbb, mint utóbb kipukkannak a szőlőszemek.

Olvasónk kislánya, Blanka tündérként, bohóclányként

Farsangi jelmezek

Csigajelmez – a készítési folyamat a képre kattintva

Nyitókép: Leila hercegnő és R2D2 a Star Warsból

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × kettő =

hirdetés