Légies, színes fonalgömbök. Tippek, tapasztalatok készítési ismertetővel

Ezek a légies gömbök jól mutatnak dekorációként, függődíszként; bármilyen színben, tetszőleges méretben kivitelezhetők, egészen sűrű vagy kifejezetten szellős gömböket is készíthetünk, a fonal vastagságától és anyagától függően. Látványos girlandként, gömblámpaként (LED fényfüzérre is applikálható), és a karácsonyfán is jól mutat. 

Szükséges anyagok, eszközök

Cérna, hímzőfonal, pamutfonal, kenderzsineg (tetszés szerint). Maradék fonalakat is hasznosíthatunk. Fontos, hogy a felhasznált fonal ne legyen műszálas, de például pamuttal kevert fémszálas kötözővel elkészíthető.

Lufik

Cukros oldat a keményítéshez

Készítés

A lufikat fújjuk fel tetszőleges méretűre, lehet egészen kicsi, 3-4 centi, s akár 5-10 centis is. Kössünk rá hurkot. 

Kezdjük a fonalat körbetekerni a lufin úgy, hogy a fonal minél szövevényesebb hálózatot alkosson. A művelethez kell egy kis odafigyelés. Aki nehezen boldogul, dekupázsragasztóval bekenheti a lufi felületét, így a ragasztó “megfogja” a fonalat, kevésbé csúszik. (Nekünk éppen ez a módszer nem vált be, mert a kezünk jobban ragadt…) Ha dekupázsragasztót használunk, a fonalakat 20-30 centisre vághatjuk, és így is felvihetjük a felületre. Ragasztó használata nélkül is megoldható ez, ha a fonalat a már rögzített szálak alá bújtatjuk. (Mi nem vágtuk rövidre a fonalakat.)

Használhatunk egyszínű fonalat, de a színeket váltogathatjuk is. Készíthetünk ún. ombre gömböket is, hasonló színárnyalatú fonalak felhasználásával.

Mennyi fonal kell egy gömbhöz?

Fonalvastagságtól és gömbmérettől függ. Ha vékony cérnából szeretnénk egy 4-5 centi átmérőjű, sűrű hálójú gömböt készíteni, akár 120 métert is felvehet. Ha vastagabb kenderzsinegből szeretnénk 4-5 centis gömböt, 25-30 méter zsineg is elegendő, ez esetben ugyanis szebb lesz a végeredmény, ha a gömb ritkább hálójú. Általános szabály: minél vékonyabb a használt fonal, annál sűrűbben kell körbetekerni.

Hogyan lesznek a gömbök kemények?

Többféle keményítési módszer alkalmazható ehhez a technikához. Használhatunk hígított dekupázs- vagy tapétaragasztót, textilkeményítőt. Természetes, házi keményítő is jó hozzá, mint a főzött csiriz (liszt+víz) vagy a cukros oldat (cukor+víz). Nekünk a cukorszirup tökéletesen bevált.

Cukorszirup készítése keményítéshez

Egy deci vízhez keverjünk 5 evőkanál cukrot. A vizet a cukorral addig melegítsük egy lábasban, amíg áttetszővé válik, azaz az összes cukor feloldódik benne. Vigyázni kell, hogy ne főzzük, mert a cukor így elveszíti keményítő hatását. Két-három deci vízből érdemes keményítő oldatot készíteni.

Az oldatban áztassuk meg alaposan a gömböket, majd hagyjuk száradni egy teljes napig. (A legjobb, ha tálcára vagy sütőpapírra téve a radiátorra helyezzük.)

Ha a fonal teljesen kemény, a lufit lyukasszuk ki és csipesszel húzzuk ki a gömbből.

Lakkozás nélkül is tartósak – jó a tartásuk -, ettől függetlenül fixálhatjuk lakkal.

(Valaki kérdezte, hogy a rovarok mennyire kedvelik a cukoroldattal keményített gömböket; nem tapasztaltunk inváziót.)

A készítési folyamat képekben

 

A kész gömbök

Tipp

Mutatós karácsonyi asztali díszt készíthetünk hungarocell kúp vagy kartonból hajtogatott (celofánnal beborított, vízhatlan) kúp alappal. Ez esetben a kúpot tekerjük körbe a fonállal. A kúp formájú légies fonaldíszt gyöngyökkel, egyéb díszítőelemekkel díszíthetjük.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 + 7 =

hirdetés