Furosiki. Kendőbe rejtett ajándékok, avagy díszcsomagolás japán módra

Környezetbarát, szemet gyönyörködtető, újrahasznosítható, különleges – mindez elmondható a különleges japán díszcsomagolásról, melynek lényege, hogy az ajándékokat kendőbe csomagolják, s így adják át a megajándékozottnak. Így a csomagolóanyag is hasznosítható ajándék, nem megy veszendőbe.

A technika neve: furosiki, angolosan furoshiki. Az ajándékcsomagoláson kívül a másik népszerű felhasználási területe a táskakészítés, de háztartási díszeket és tárgyakat is készítenek ezzel a módszerrel. Érdemes egy kicsit elmerülni benne.

A furosikihez felhasznált anyag Japánban hagyományosan selyem, a finom anyagra könnyen lehet akár több csomót is kötni. A pamut is népszerű furosiki anyag, a selyemnél keményebb, ezért nem lehet rá kettőnél több csomót kötni – főleg virágalakzatokhoz ideális. Használatos anyag a műselyem, a poliészter, sőt a nejlon is, de hagyományokat követve érdemes természetes textillel dolgozni. A klasszikus japán furosiki – kendő – általában négyzet alakú, a hétköznapi csomagolásokhoz a legkisebb ajánlott méret 45×45 centi, de a becsomagolni kívánt tárgyhoz igazodva elérheti akár a 2×2 métert is.

Kendőbe csomagolhatunk dobozos csomagolású ajándékokat, könyveket, kerek, henger formájú tárgyakat, így üvegpalackot is. Nemcsak az alkalmazott textilekben, hanem a csomózásban is sok lehetőség rejlik. A csomózási technikákat viszonylag egyszerű elsajátítani. Ebben nyújt segítséget Pápai-Vonderviszt Anna a Japán kendőcsomagolás Furosiki c. Színes Ötletek füzetben. Többek között az alábbi díszcsomagolásokhoz találunk a kiadványban folyamatábrákkal, fotókkal illusztrált ismertetőt: masnis, virágos, négyszirmos, nyuszis, henger, bokrétás csomagolás.

Díszcsomagolás kellékei a Green Bazaar webáruházban >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − 1 =

hirdetés