Karácsonyi dekoráció házilag: hóember papír lámpaernyőből, rénszarvas fából

Fotósként dolgozom, és többnyire karácsonyi fotózáshoz is magam készítek a dekorációkat, kellékeket. A képen látható hóember és rénszarvas is csináld magad! akció keretében született meg a házi műhelyemben. A rénszarvas kivitelezése időigényesebb, megfelelő faanyag, fúrógép és némi barkácsrutin kell hozzá, a hóember könnyen kivitelezhető.

Hóember papír lámpaernyőből 

Szükséges eszközök, anyagok

2 különböző méretű papír lámpaernyő

fekete kartonpapír

narancssárga kartonpapír

cilinder (kartonból is elkészíthető)

sál

maszkoló szalag

olló

fényfüzér

tál (tartónak)

Így készült

A két lámpaernyőt maszkoló szalaggal rögzítettem egymáshoz. A maszkoló szalag előnye, hogy később eltávolítható anélkül, hogy a lámpaernyő sérülne.

A lámpaernyő kifeszítő drótja kicsit kilóg alul – áttetsző műanyag tálat használtam tartóként, erre állítottam, s így nem dől el.

A fényfüzér befűzésekor arra célszerű figyelni, hogy a vezetéket a hóember alsó részénél lehessen csatlakoztatni a konnektorhoz.

A kartonból kialakított szemek, száj és a gombok rögzítéséhez gyurmaragasztót használtam, így később azok is könnyen eltávolíthatók.

Rénszarvas fából

Szükséges eszközök, anyagok

Formás fahasáb – fejnek

Megfelelő méretű deszka

Négy egyforma vastagságú és hosszúságú vastagabb bot vagy székláb – lábaknak

Rövidebb bot – nyaknak

Két faág – agancsoknak

Piros gömb karácsonyfadísz – orrnak

Szőrme (műszőrme méteráru) a deszkára – bundának

Fúrógép, fafúrószár, normál fúrószár

Kalapács

Csavarok

Így készült

A deszkába négy akkora mélyedést fúrtam, hogy a lábakat bele tudjam nyomni és feszesen álljanak. A deszka felső részén csavarral rögzítettem a lábakat. 

A nyakrész rögzítéséhez fúrtam egy-egy mélyedést a deszkába és a fahasábba. Célszerű figyelni a mélyedés átmérőjére, érdemes a lehető legszűkebbre venni, hogy jól megtartsa a fahasábot, mivel ezt nem rögzíti majd csavar. Kalapács segítségével könnyen egymásba illeszthetők. A nyakrészt először a fejrésszel illesztettem össze, majd a másik végét beleállítottam a deszkába és alulról csavarral rögzítettem.

Tavaly és idén is készítettem rénszarvast (ld. fotók). Az orr gömb karácsonyfadíszből készült: az akasztórészt leszedtem, majd akkora lyukat fúrtam a fahasábba, hogy a gömb kilógó végét bele tudjam illeszteni. 

Az agancsoknak sima fúrószárral vájatot fúrtam, majd az ágakat belenyomkodtam. Szemet, szájat rajzoltam neki, a deszkát pedig beborítottam barna szőrmével.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − 6 =

hirdetés