Szilvalekváros-málnás gombóc lila édesburgonyából
Szilvás gombóc újragondolva. A töltelék házi szilvalekvár és málna, a tészta pedig a lila édesburgonyának köszönheti a színét. A színes gombóc íze teljesen megegyezik a hagyományos gombócéval. Tojásmentes recept.
Hozzávalók
40 dkg lila édesburgonya
20 dkg sárga burgonya (nem édes)
kb. 15-20 dkg liszt
1 púpozott ek libazsír
1 kisebb üveg szilvalekvár
1 maréknyi fagyasztott málna
1 l víz
2 tk só
panírmorzsa
3 ek étolaj
1 nagy marék zsemlemorzsa
1 tk fahéj
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
A burgonyákat hámozd meg, vágd kockára, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózd meg, és főzd puhára a burgonyát. Miután megfőtt, szűrd le, hagyd a burgonyát kicsit hűlni, majd pépesítsd. Apránként adagold hozzá a lisztet, a libazsírt és kezd el összegyúrni. Jól formázható, puha, de nem szakadozó tésztát kell kapnod.
A tésztát fektesd lisztezett felületre, nyújtsd téglalap formára. Vágd 7-8 centis négyzetekre. A négyzetek közepébe tégy 1-1 teáskanálnyi sűrű szilvalekvárt, a közepébe nyomj 1-1 málnaszemet.
Csipkedd össze a széleit, és formázd őket gombócokká.
A gombócokat lobogó, sós vízben főzd készre. Ha a víz felszínére emelkednek, lapáttal emeld ki óvatosan a gombócokat.
A morzsa elkészítése: kevés olajat önts egy serpenyőbe, szórd rá a morzsát, pirítsd aranybarnára, szórd meg a fahéjjal. A kifőtt gombócokat helyezd a morzsára, hempergesd meg benne. Tálaláskor hintsd meg porcukorral.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.