Kerti zsázsa. Fogyasztásra és üde zöld dekorációnak is ültethetjük a gyorsan fejlődő, dekoratív növényt
A kerti zsázsa intenzív ízű, enyhén fűszeres, kesernyés-csípős fűszernövény, szendvicsekre, kevert salátákhoz ideális. Az egyik leggyorsabban fejlődő fűszernövény, ültetés után 7-8 nappal már fogyasztható. A sűrűn ültetett, apró levelű dekoratív növény üde zöld dekoráció, ezt a vonzó adottságát is kihasználhatjuk.
Ültetőedényként bármilyen szép csészét, tálkát, edényt felhasználhatunk, de akár tojáshéjba is ültethető húsvétra.
Bohém dekorációként „tojásfejeket” is készíthetünk.
A zsályamagokat két-három centi, nedves földrétegre szórjuk, jó sűrűn, majd fedjük le vékony – kb. egy centis – földréteggel, kissé nyomkodjuk le, és permetezzük át vízzel. Fontos, hogy a táptalaj mindig nedves legyen, naponta többször is spriccelhetjük, az is jó megoldás, ha vízáteresztő edénybe ültetjük és alulról biztosítjuk a növénynek a vizet (arra figyeljünk, hogy ne álljon a víz alatta!).
Kipróbálható a papírtörlő is ültetőközegként – ez sterilebb megoldás, és általában működik (nálunk voltak sikertelen ültetések is, de egy próbát megér). A magokat áztassuk be éjszakára, majd szórjuk több rétegnyi, nedves papírtörlőre (az ültetőedény ennél a megoldásnál is lehet változatos). Gondoskodjunk arról, hogy az ültetőközeg folyamatosan nedves legyen.
Az edényt a magok ültetése után lefedhetjük frissen tartó fóliával, ez meggyorsítja a csírázási folyamatot. Miután a növények kibújtak, helyezzük az edényt világos, napfényes helyre a lakásban. A zsázsa kedveli a meleget, szobahőmérsékleten hamar növekedésnek indul.
Ha megfelelő körülményeket biztosítunk, már négy-öt nap elteltével láthatóvá válik a zsenge növény – kb. két hét elteltével belül nyeri el a legjobb formáját.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.