Folytatódik a harc a káptalantóti Liliomkert megmaradásáért – Aláírásokat gyűjtenek

A Balaton-felvidék, s talán ország legnépszerűbb őstermelői piacát szükségtelen bemutatni; a káptalantóti Liliomkertet ezrével látogatják vasárnaponként, a nyári hónapokban tömegek fordulnak meg itt. Mondhatnánk, hogy a semmiből nőtt ki (önszerveződés eredménye), de ez nem teljesen igaz, hiszen a piacot pusztán a kedvező földrajzi fekvése, a lenyűgöző környezet legalább annyira vonzóvá teszi, mint az őstermelők, kézművesek egyedi portékái, az áruk sokfélesége, a felszolgált frissítők, a házi és helyben sütött finomságok. S épp a mesés környezet adja az egyik régóta vitatott pontot: a hatóságok szerint a Liliomkert ugyanis rongálja a természet, rontja a tájképet. A jogi hercehurca, a feljelentések, az egymásnak nem ritkán ellentmondó hatósági szakvélemények régóta árnyékot vetnek a piac működésére. Harmathy Ildikó tulajdonos évek óta küzd azért, hogy a piac megmaradjon. Napokban írt leveléből közlünk részleteket.

Kedves Hölgyek és Urak, Drága Barátaim, Piacosok!

Piacunk sorsa a közeljövőben végleg eldőlni látszik. Az érte aggódókat szeretném megnyugtatni, hogy minden erőmmel azon vagyok, hogy megmaradjon, de az is nyilvánvaló, hogy az illegális működés örökké nem fenntartható. Magam a békés megoldás mellett lettem volna, ám az ellenséges indulatok sajnos más irányba vitték történetünket. A Nemzeti Földalap válasza helyett a végrehajtó érkezett. Előzőnek jobban örültünk volna, mindazonáltal a cél, hogy elérjük végre a legális működést, amely lehetőséget ad arra, hogy a bomlasztó külső és belső elemektől megszabadulva létünket és erőinket a békés közösségformálás, a fejlődés irányába összpontosítsuk.

Az ellenem természetkárosítás bűncselekmény miatt indított büntető eljárásban előkerültek a részletek, melyekről tájékoztattam Káptalantóti lakosságát. 2015. április 21-én 18 órakor Káptalantóti kultúrházában falugyűlés lesz, ám a piac nem csupán a falu ügye. Petíciót fogalmaztunk, melyet online is alá lehet írni.

Petíció Káptalantóti község polgármesteréhez

Mi, a Liliomkert piacának rendszeres látogatói követeljük, hogy akadályozza meg a piac jó hírnevét, hangulatát és népszerűségét kockára tevő tevékenységeket.

A Liliomkert Piacának ügye messze nem a község magánügye, mi is részese vagyunk. Élvezzük és szeretjük, sokunk életének meghatározó része, nem szeretnénk veszni hagyni.

Követeljük, hogy

‒ vállalja fel tetteinek és nem tetteinek következményeit;

‒ hárítsa el az árverezést, melynek következtében ellehetetlenül az a piac, amely nekünk jövedelmet, megélhetést, lelki töltődést ad, a községnek pedig jó hírnevet és rengeteg látogatót;

‒ intézkedjen az ellenpiac építésének azonnali leállítása érdekében.

A Liliomkert Piacának léte – amelyet Káptalantóti vagy Tóti piac néven is emlegetnek – messze túlmutat a falu határain, általa lett híres a község és a piac országszerte, és messze az országhatáron túl is.

Önnek meg kell őrizni ezt az értéket.

Káptalantóti, 2015. április 19.

Aki egyetért a petíció tartalmával, aláírva e-mailben küldje el az alábbi címre: onkormanyzat@kaptalantoti.hu – kéri Harmathy Ildikó.

A Liliomkertben minden vasárnap délelőtt látogatható a piac. Látogatóként 9 és 12 között érdemes érkezni.

A Liliomkert weboldalán a piac története, élete és kálváriája >>

Nyitóképünk illusztráció. Fotók a piacról: Életszépítők | Mészáros Balázs

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó összeállításunk

Piacok, hangulatok – a káptalantóti Liliomkert

Még több kép a piacról – a képre kattintva látható az összeállítás

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × kettő =

hirdetés