Sós-borsos fonott kalács
Fűszeres-sós kalács húsvétra vagy bármikorra.
Hozzávalók
500 g búzakenyér liszt
150 ml tej
200 g joghurt
7 g instant élesztő
1 tk cukor
1 tk só
½ tk frissen őrölt bors
tetejére: 1 tojás – 1 ek tej
Elkészítés
A tejet langyosítsuk meg, kevejük el benne a cukrot, az élesztőt és hagyjuk felfutni (kb. 15 perc).
A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, a borsot és alaposan keverjük el egymással.
Ha az élesztő felfutott, adjuk hozzá a lisztes keverékhez, majd tegyük hozzá a joghurtot és dagasztógépben 10 percig keverjük.
Ezután kézzel gyúrjuk át alaposan. Ha kész, tegyük meleg helyre és kelesszük kb. egy óráig.
Kelesztés után a tésztát osszuk 8 részre. Egy-egy adagból formáljunk hosszú hengert, majd formáljunk nyolcast belőle. A fonás itt látható videón >>
Ha készen vagyunk, egy tojást egy evőkanál tejjel és egy kis sóval verjünk fel, majd kenjük meg a tésztát. A tetejére szórjunk frissen őrölt borsot.
150 fokon előmelegített sütőben süssük 15-20 percig.
További izgalmas receptekért látogass el a Dizájnkonyha oldalára!
Fonott kalács recept
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.