Karácsonyi kívánságok Jézuskának címezve. Mi áll a legrégebbi megtalált levélben?

A legtöbb gyermek életében legalább egy alkalommal ír levelet a Mikulásnak vagy a Jézuskának, hogy kiöntse benne szíve minden vágyát. Ez a kedves hagyomány is régre tekint vissza, a legrégebbi megtalált levél több mint száz éves. Az írországi Dublinban egy kandalló kéményében találta meg a levelet 1992-ben a ház akkori tulajdonosa, John Byrne. A levelet azóta őrzi. A levélíró egy babát, egy kapucnis vízálló kabátot, egy pár kesztyűt, karamellel bevont almát, egy arany pennyt és egy ezüst hatpennyst, és egy hosszú karamellát kér a Mikulástól.

„I want a baby doll and a waterproof with a hood and a pair of gloves and a toffee apple and a gold penny and a silver sixpence and a long toffee.”

The Irish Times

Fotó: The Irish Times

Az 1911-es népszámlálási adatok szerint a házban három gyermek lakott, a tízéves Hannah, a hétéves Fred (valószínűleg Alfed rövidítéseként), és a 13 éves Lily. A levelet A vagy H Howard (“A or H Howard) aláírással látták el. A levélíró a kívánságokon túl kedvesen jó szerencsét is kívánt, és rajzokkal is díszítette a papírt. Bár a fotó alapján a levél kissé viseltes, mégis csodálatos, hogy ilyen szép állapotban megőrizte az idő annak ellenére, hogy több tűz is volt a házban.

Összeállította: Király-Dobos Beatrix 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 5 =

hirdetés