Sütőtökös-­gombás rizottó

A rizottó tartalmas, tápláló egytálétel, könnyű elkészíteni. Sokféle változatban készíthető, ám mindről elmondható, hogy négy fő összetevő alkotja: párolt zöldségek (soffritto), alaplé, ízesítők, és rizottó rizs. Az olaszok kedvence az Arborio rizs, tökéletes rizottókészítéshez.

Hozzávalók

50 g vaj vagy sütőmargarin

fél szár póréhagyma vékony szeletekre vágva

apróra vágott fokhagyma

100­-150 g laskagomba apróra vágva

100 ml száraz fehér bor

személyenként maréknyi (rizottó) rizs

reszelt parmezánsajt

kb. 1­,5 kg sütőtök felkockázva

bors

cukor

friss vagy fagyasztott petrezselyemzöld apróra vágva

kókuszzsír vagy olaj

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A sütőtököt kimagozom, felét kockára vágom és félreteszem, másik felét kevés fokhagymával, sóval, cukorral megfőzöm. Amikor kész, leszűröm és pépesítem.

Egy nagy serpenyőben megolvasztom a vajat, fedő alatt fonnyasztom a póréhagymát, a fokhagymát és a laskagombát. Ízlés szerint fűszerezem.

Hozzáadom a rizst is, és gyakori kevergetés mellett megforgatom a zsiradékon, majd hozzáöntöm a bort, és hagyom elgőzölni.

Folyamatosan adagolom hozzá a vizet vagy zöldséglevet, míg a rizs megpuhul.

Ekkor hozzákeverem a pépesített sütőtököt, a parmezánsajtot és a petrezselyemzöldet, és lefedem.

Egy másik serpenyőben megolvasztom a kókuszzsírt, és megsütöm a kockára vágott, sózott sütőtököt.

A sült tök kockákat a rizottóra helyezve, frissen őrölt borssal meghintve tálalom.

Jó étvágyat!

 

Fazakas Hajnalka

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + 6 =

hirdetés