Sütőtökös-gombás rizottó
A rizottó tartalmas, tápláló egytálétel, könnyű elkészíteni. Sokféle változatban készíthető, ám mindről elmondható, hogy négy fő összetevő alkotja: párolt zöldségek (soffritto), alaplé, ízesítők, és rizottó rizs. Az olaszok kedvence az Arborio rizs, tökéletes rizottókészítéshez.
Hozzávalók
50 g vaj vagy sütőmargarin
fél szár póréhagyma vékony szeletekre vágva
apróra vágott fokhagyma
100-150 g laskagomba apróra vágva
100 ml száraz fehér bor
személyenként maréknyi (rizottó) rizs
reszelt parmezánsajt
kb. 1,5 kg sütőtök felkockázva
só
bors
cukor
friss vagy fagyasztott petrezselyemzöld apróra vágva
kókuszzsír vagy olaj
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A sütőtököt kimagozom, felét kockára vágom és félreteszem, másik felét kevés fokhagymával, sóval, cukorral megfőzöm. Amikor kész, leszűröm és pépesítem.
Egy nagy serpenyőben megolvasztom a vajat, fedő alatt fonnyasztom a póréhagymát, a fokhagymát és a laskagombát. Ízlés szerint fűszerezem.
Hozzáadom a rizst is, és gyakori kevergetés mellett megforgatom a zsiradékon, majd hozzáöntöm a bort, és hagyom elgőzölni.
Folyamatosan adagolom hozzá a vizet vagy zöldséglevet, míg a rizs megpuhul.
Ekkor hozzákeverem a pépesített sütőtököt, a parmezánsajtot és a petrezselyemzöldet, és lefedem.
Egy másik serpenyőben megolvasztom a kókuszzsírt, és megsütöm a kockára vágott, sózott sütőtököt.
A sült tök kockákat a rizottóra helyezve, frissen őrölt borssal meghintve tálalom.
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.