Diós-mákos bejgli. Andrea féltve őrzött családi receptje
Nagymamám bejglijénél nincs finomabb számomra, nagypapám kézírásával került megőrzésre. Sok-sok éve már, hogy utánam küldte a receptet, amikor külföldön éltem. Nagymamám akkor már nem tudott felkelni, így lediktálta a receptet. Minden évben így készítem, a család a legapróbb változtatásokat sem tűri. Fogadjátok szeretettel!
Hozzávalók töltelékhez
40 dkg őrölt dió
40 dkg őrölt mák
40 + 40 dkg cukor
10+10 dkg mazsola
citromhéj
mákosba fahéj (őrölt)
diósba vanília
Tésztához
1 kg liszt
1/2 kg margarin
10 dkg sertészsír
1 egész tojás
2 tojássárgája
5 dkg élesztő
10 dkg cukor
3-4 dl tej
késhegynyi szódabikarbóna
kenéshez 1 tojássárgája
A töltelék elkészítése
A mákos
A 40 dkg cukrot víz hozzáadásával sűrű sziruppá főzzük, majd belekeverjük a 40 dkg darált mákot és a 10 dkg mazsolát úgy, hogy egy kenhető, nem lágy, de nem is kemény keveréket kapjunk. Ezt a kész tölteléket lehűtjük és két rúd tésztájára a 2. pontban megadott utasítás szerint egyenletesen felkenjük.
A diós
A 40 dkg cukrot víz hozzáadásával sűrű sziruppá főzzük, majd belekeverjük a 40 dkg darált diót és a 10 dkg mazsolát úgy, hogy nem lágy, de nem is kemény kenhető keveréket kapjunk. Ezt a kész tölteléket lehűtjük és 2 rúd tésztájára a 2. pontban megadott utasítás szerint egyenletesen felkenjük.
A tészta elkészítése
A 5 dkg élesztőt csészében 2 evőkanál cukorral eldörzsöljük, kevés tejjel feleresztjük, meleg helyen állni hagyjuk, felfuttatjuk.
Egy megfelelő vájdlingban a lisztbe belekeverjük a késhegynyi szódabikarbónát s ezt a szódabikarbónás lisztet a 1/2 kg margarinnal lemorzsoljuk, majd a közepébe beletesszük a csészéből a fel a felfuttatott élesztőt, továbbá egy feltört egész tojást és két tojás sárgáját és 3-4 dl tejjel összedolgozzuk úgy, hogy könnyű puha tésztát kapjunk.
Ebből 4 egyenlő nagyságú cipót alakítunk és 2-3 órán át állni hagyjuk (kelni).
A 4 tésztacipóból gázsütőtérre méretezett 2 nagy mákos és 2 nagy diós bejgli lesz.
Mikor a cipóalakú tészták megkeltek, akkor egyenkint kinyujtjuk és az előzőleg már elkészített teljesen kihült töltelékkel egyenletesen megkenjük és rúdalakban felhengerítjük.
5-10 percig a tepsiben állni (kelni) hagyjuk, majd szép pirosra megsütjük.
Recept, fotók: Gallov Andrea
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.