Diós-mákos bejgli. Andrea féltve őrzött családi receptje

Nagymamám bejglijénél nincs finomabb számomra, nagypapám kézírásával került megőrzésre. Sok-sok éve már, hogy utánam küldte a receptet, amikor külföldön éltem. Nagymamám akkor már nem tudott felkelni, így lediktálta a receptet. Minden évben így készítem, a család a legapróbb változtatásokat sem tűri. Fogadjátok szeretettel!

Hozzávalók töltelékhez

40 dkg őrölt dió

40 dkg őrölt mák

40 + 40 dkg cukor

10+10 dkg mazsola

citromhéj

mákosba fahéj (őrölt)

diósba vanília

Tésztához

1 kg liszt

1/2 kg margarin

10 dkg sertészsír

1 egész tojás

2 tojássárgája

5 dkg élesztő

10 dkg cukor

3-4 dl tej

késhegynyi szódabikarbóna

kenéshez 1 tojássárgája

A töltelék elkészítése

A mákos

A 40 dkg cukrot víz hozzáadásával sűrű sziruppá főzzük, majd belekeverjük a 40 dkg darált mákot és a 10 dkg mazsolát úgy, hogy egy kenhető, nem lágy, de nem is kemény keveréket kapjunk. Ezt a kész tölteléket lehűtjük és két rúd tésztájára a 2. pontban megadott utasítás szerint egyenletesen felkenjük.

A diós

A 40 dkg cukrot víz hozzáadásával sűrű sziruppá főzzük, majd belekeverjük a 40 dkg darált diót és a 10 dkg mazsolát úgy, hogy nem lágy, de nem is kemény kenhető keveréket kapjunk. Ezt a kész tölteléket lehűtjük és 2 rúd tésztájára a 2. pontban megadott utasítás szerint egyenletesen felkenjük.

A tészta elkészítése

A 5 dkg élesztőt csészében 2 evőkanál cukorral eldörzsöljük, kevés tejjel feleresztjük, meleg helyen állni hagyjuk, felfuttatjuk.

Egy megfelelő vájdlingban a lisztbe belekeverjük a késhegynyi szódabikarbónát s ezt a szódabikarbónás lisztet a 1/2 kg margarinnal lemorzsoljuk, majd a közepébe beletesszük a csészéből a fel a felfuttatott élesztőt, továbbá egy feltört egész tojást és két tojás sárgáját és 3-4 dl tejjel összedolgozzuk úgy, hogy könnyű puha tésztát kapjunk.

Ebből 4 egyenlő nagyságú cipót alakítunk és 2-3 órán át állni hagyjuk (kelni).

A 4 tésztacipóból gázsütőtérre méretezett 2 nagy mákos és 2 nagy diós bejgli lesz.

Mikor a cipóalakú tészták megkeltek, akkor egyenkint kinyujtjuk és az előzőleg már elkészített teljesen kihült töltelékkel egyenletesen megkenjük és rúdalakban felhengerítjük.

5-10 percig a tepsiben állni (kelni) hagyjuk, majd szép pirosra megsütjük.

Recept, fotók: Gallov Andrea 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × 2 =

hirdetés