Mit gondolsz magadról? Milyennek látnak mások? Ismerd meg a saját Johari-ablakod! Önismereti gyakorlat

Hallottál már a Johari-ablakról? Ezt az érdekes önismereti modellt két amerikai pszichológus dolgozta ki az 1950-es években. A személyiséget a személyiségjegyek, tulajdonságok alapján modellezi. A Johari-ablak négy részre osztható fel, teljesen egyéni, hogy mekkora helyet foglalnak el benne az egyes területek, az Aréna, Vak, Zárt, Sötét részek. A Johari-ablak soha nem éri el a végleges állapotát, élethosszig formálódhat, ám kiforrott, nyílt személyiségnél jellemzően stabil képet mutat, s általában elmondható, hogy az élet előrehaladtával a Sötét terület csökken.

A Johari-ablak aszerint vizsgálja a személyiséget, hogy az egyén mennyire van tisztában önmagával, illetve milyennek látják/tartják, mennyire ismerik őt mások. Az ideális személyiség nagy „Arénával”, kis „Vak” és kis „Zárt” területtel rendelkezik. A „Sötét” terület csupa talány, nincs hozzáférésünk és mások sem látják.

 

A Johari-ablak grafikusan. A négy terület nagysága egyénenként változó, és nem állandó, élethosszig alakul

 

Miért érdekes a Johari-ablak? Mert mindenkié máshogy néz ki. Mert rámutat arra, hogy a tulajdonságaink, személyiségjegyeink egy része még önmagunk számára sem ismert, illetve arra is felhívja a figyelmet, hogy olykor teljesen másként látnak mások bennünket, mint mi magunkat.

Csak az a szabad ember, aki nem akar másnak látszani, mint aki, és aki valójában az is, akinek látszik. (Willem Schippers)

Foglalkozz egy kicsit a Johari-ablakoddal gondolatban! Lássuk az egyes területeket!

Aréna

Ez az ún. legtisztább, legegyértelműbb személyiség-terület. Minden ebbe a bugyorba tartozik, ami számodra és mások számára is nyilvánvaló veled kapcsolatban. A nyíltságodról árulkodik ez a terület. Ezt a részt nem fedi homály, itt nincsenek titkok, talányok, félreértések…

Vak

A Vak terület már sikamlósabb terep. Az önismereti szintedről vall. A személyiséged azon részeire mutat rá, melyek mások számára ismertek, de számodra nem. Vagyis: amit rólad gondolnak, az nincs összhangban azzal, amit magadról hiszel. Ez lehet kellemes, de érinthet kellemetlenül is, aszerint, hogy milyen a megítélésed. Ha túl sok hasonló visszacsatolást kapsz különböző helyekről időről időre, ha úgy látod, hogy a másokban rólad kialakult kép számodra „idegen”, érdemes elgondolkodnod azon, hogy mit nem veszel észre, mire kellene jobban figyelned? Mások visszajelzései iránytűt jelenthetnek önmagadhoz. Ez a terület tehát fejlődési lehetőséget rejt.

Ennek a területnek a fejlesztéséhez kapsz egy listát a cikk végén. A következő a feladatod: vedd sorra a felsorolt emberi értékeket, tedd fel magadnak a kérdést: szerinted megvan-e benned az adott képesség/tulajdonság? Mások szerint megvan-e benned az alábbi képesség/tulajdonság? Ha nagy a kontraszt, azaz feltűnően sok az „igen-nem” vagy a „nem-igen” válaszpár, érdemes dolgoznod azon, hogy ezt a részed önismereti munkával harmóniába hozd, kapcsolataidat, „társas működésedet” erősítheted általa.

Zárt

A Zárt terület az egyén nyíltságáról, zártságáról ad képet, arról, hogy másoknak mennyit árul el az érzéseiről, az életéről. Ha hangsúlyos ez a terület, az nemcsak arra utalhat, hogy az illető nehezen vagy nem szívesen adja ki magát, hanem arról is, hogy a véleményét sem fejezi ki nyíltan, egyenesen, ezért ezen is érdemes dolgozni… Jó, ha a Zárt terület minél kisebb helyet foglal el a négyes felosztásban.

Sötét

A Sötét zóna a személyiség rejtett dimenziója, nincs hozzáférése sem az egyénnek, sem másnak; nem vagy nehezen tudatosítható, ezért tudatosan nem is alakítható. Stílszerűen: az osztott ablak ezen területe a pszichológia asztala.

Önismereti gyakorlat

Figyelj a Vak területedre! Szerinted megvan-e benned az adott képesség/tulajdonság? Mások szerint megvan-e benned az alábbi képesség/tulajdonság?

Ajándékozás

Alkalmazkodás 

Barátság

Boldogság

Bizalom

Bizakodás 

Becsületesség

Együttműködési készség 

Együttérzés 

Elengedés

Elfogadás

Elismerés

Harmónia

Humor

Kedvesség

Következetesség

Kölcsönösség

Játékosság

Lelki béke

Mértékletesség

Megbocsátás

Nyitottság

Segítőkészség 

Szeretet 

Szorgalom

Tudatosság

Tisztelet 

Önbizalom

Őszinteség

Önzetlenség

Felhasznált irodalom: alternativgazdasag.wikia.com

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × három =

hirdetés