Mondjunk nemet a műanyagra! Rajtunk múlik, mennyi nejlontáska fogy!

Mindennapos rutin a bevásárlás; beszaladunk a boltba, megvesszük a tejet, a kenyeret, a felvágottat, a joghurtot… és a nejlontáskát. Persze utóbbit nem mindenki. A tudatos vásárló ügyel arra is, hogy környezetbarát bevásárlótáskát tartson magánál. 

hirdetés 

hirdetés 

A fogyasztói társadalom naponta újratermelődő, környezetterhelő mellékterméke a nejlontáska, amiből becslések szerint Magyarországon nagyjából 1,3 millió darab fogy naponta, s a legtöbb embernek épp csak annyi ideig van rá szüksége, amíg hazaér a boltból. A műanyagszatyrok a szemetesben landolnak, esetleg újrahasznosítás címén kibélelik vele a szemetest. Becslések szerint a Föld lakossága 500 millió (!) műanyag szatyrot használ el naponta, ennek mindössze 16 százaléka lebomló és csak a negyede újrahasznosított.

A műanyag zacskók fő építőeleme az etilén nevű szénhidrogén. Ezekből készítenek ipari körülmények között mesterségesen hosszú, nagy rugalmasságú, ugyanakkor terhelhető polietilén láncokat. A polietilént kőolajból nyerik, tehát a nejlontasakoknak pusztán a gyártása is jelentős széndioxid-kibocsátással, környezetterheléssel jár. Egy átlagos műanyag zacskó 19 milliliter kőolajból készül, ami azt jelenti, hogy naponta 15 ezer liter kőolajat fogyasztunk el nejlonszatyor formájában. Gondoljunk bele: a hagyományos nejlonzacskók lebomlási ideje meghaladja a száz évet!

Léteznek lebomló nejlonzacskók,

a keményítőből készülő (költségesebb) változatok valóban lebomlanak, ám azok, melyek bomlást elősegítő adalékanyaggal készültek, valójában nem bomlanak le, csak szétmállanak (ezek olcsóbbak, többnyire ezeket népszerűsítik lebomló táskaként az üzletekben). A kitermelhető olajmennyiség felét már elfogyasztottuk, egyszerre luxus és fogyasztói nemtörődömség tehát a drága és véges energiahordozót például nejlontasakokra pazarolni.

Jó pár éve szinte minden élelmiszerboltban fizetnünk kell a – termékdíjas – nejlontáskákért, ám ez nem elég visszatartó erő, ha a vásárló nem tart magánál bevásárlótáskát, megveszi. Jó néhány országban részlegesen már be is tiltották a nejlonzacskókat. Szerencsére egyre többen térnek át a környezetbarát, újrahasznosítással előállított textiltáskákra, bevásárlótáskákra. Érdemes tudatosítani: amíg nekünk, fogyasztóknak van igényünk a nejlonra, addig ezt az igényt a gyártók ki is fogják szolgálni.

Mit tehetünk a változás érdekében?

Szépek és strapabírók a környezetbarát LOQI táskák

Szerezzünk be egy-két strapabíró és szép, környezetbarát bevásárlótáskát – egyszeri kiadás, sokáig kiszolgál, ráadásul stílusos! Legyen mindig nálunk!

Aki ügyesen bánik a varrógéppel, varrhat magának – ismerőseinek – táskát! Anita farmerruhákból varr táskákat >> Elvira összehajtható textil bevásárlótáskákat varr >>

Orsolya textilszalvétája >>

Ha vásárolunk, ne fogadjunk el műanyag zacskót! Javasoljuk ugyanezt családtagjainknak, barátainknak, ismerőseinknek!

Egészen kicsi gyermekeknek is érdemes már beszélni arról, miért nem jó választás a nejlontáska!

Könyvajánló

Hulladék históriák – klímanó történetek | Mesekönyv a szelektív hulladékgyűjtésről >>

Udvariasan jelezhetjük egy-egy üzletben, hogy papírzacskóban szeretnénk kapni például a péksüteményt – a vásárlói igényeket a jó kereskedő figyelembe veszi.

Ha feleslegessé vált a nejlontáska, a szelektív hulladékgyűjtőbe műanyag hulladékgyűjtőjébe dobjuk! Az így begyűjtött műanyagot tisztítás után granulálják – szemcsékké alakítják – és újrafeldolgozzák.

Nyitókép: AH BAGS

Környezetbarát táskák a Green Bazaartól >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + öt =

hirdetés