Ne dobd ki a szappanvéget, inkább hasznosítsd újra! Szappanöntés egyszerűen

Bármilyen kis darab szappanod marad, ne dobd ki! Ha kellő mennyiség összegyűlt, elkészítheted belőle a saját színes, illatos szappanodat. Vagy meglepheted vele a szeretteidet. Az eljárás könnyen elsajátítható.

Szükséges anyagok, eszközök

Maradék szappanok nagy lyukú reszelőn lereszelve

Szappanöntéshez használatos színezőanyagok (folyékony vagy por állagú)

100%-os tisztaságú illólajok (pár csepp elég, mert módosíthatja a szappan állagát, ragacsosabbá teszi)

öntőformák tetszés szerint (szilikon bonbonforma vagy muffinforma is tökéletes a célra, de rengetegféle öntőforma létezik kifejezetten szappanöntéshez – a megdermedt szappan a szilikon formából könnyebben kiemelhető, mint a merev öntőformákból. A szabályos alakzatot adó öntőformák zsírpapírral bélelhetők)

növényi szirmok (levendula, körömvirág), szárított narancskarika, darált kávé, kakaópor, mák, kókuszreszelék, darált mandula stb.

kevés víz (ami a szappanreszeléket épphogy ellepi)

hőálló edény

spatula

A szappankészítés folyamata újrahasznosítással

A lereszelt szappanokat felöntve kevés vízzel (vagy növényi főzettel) olvasszuk fel. Ha már összeolvadt és forr, kapcsoljuk ki a mikrót (mennyiségtől, mikrótól függően 20-40 másodperc elegendő, ne hevüljön túl!). A masszát keverjük össze. Az olvasztás gőz felett is megoldható: a szappanreszelékkel teli hőálló edényt tegyük forró víz fölé és olvasszuk fel. A sűrű masszát keverjük össze. 

Olvasztás után kísérletezhetünk a szappannal: adhatunk hozzá színezőanyagot, pár csepp illóolajat, növényi szirmokat, szárított narancsot, darált kávét, mákot, kókuszreszeléket stb.). A színezőanyaggal is lehet játszani: más-más színeket keverhetünk a masszába. Ha többféle színű szappant szeretnénk, több részletben töltsük fel a színezett masszával a szappanformát, mindig várjuk meg, míg az előző réteg megdermed. Alaposan nyomkodjuk bele a masszát az öntőformába, majd simítsuk el, hogy a szappan ne legyen buborékos. 

Érdemes az öntőformából kiemelt szappanokat 1-2 napig szárítani csomagolás, felhasználás előtt.

A szappanmasszából kis golyókat is formázhatunk, majd még lágy állapotában megforgathatjuk növényi sziromban, mákban, kókuszreszelékben stb. Színezve magukban is szépek. A kis színes szappangolyók zárható üvegedényben fürdőszoba dekorációként is megállják a helyüket. 

Ha ajándékba szánjuk, gondoskodjunk az esztétikus csomagolásról. Egyedi szappantartót is készíthetünk hozzá (ld. fotó, fentebb).

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 12 =

hirdetés