Személyiségünkről, ízlésünkről árulkodnak otthonunk színei, de hatással vannak a kedélyállapotunkra is!

A színek befolyásolják a hangulatunkat, az energetikai állapotunkat, stimulálnak, vagy éppen nyugtatólag hatnak. Kedvenc színünk ha felszíneset is, de képet ad a személyiségünkről, sőt, arról is árulkodik, hogy milyen mentális állapotban vagyunk, ösztönösen ahhoz a színhez vonzódunk, amelyiknek az energetikai minősége vonzó számunkra. A kedvenc színünk időről időre változhat… Lakberendezésben, munkahelyen, és az öltözködésben is érdemes kiaknázni, tudatosan alkalmazni a színeket. 

 

Színek a lakásban

„A fehér nem egyszerűen a szín hiánya, hanem egy ragyogó és igenlő minőség, amely éppolyan tüzes, mint a vörös, és végleges, akár a fekete… Isten számtalan színt ismer, de akkor fest a legpompásabban, amikor a fehéret használja.” (G. K. Chesterton)

A fehér a tisztaság színe. A hűvösebb skandináv országokban és a meleg, mediterrán országokban is előszeretettel alkalmazzák, más-más okok miatt. Míg északon a sötétség ellensúlyozására, addig a forróbb éghajlatokon „napfénycsapdaként” használják (visszatükrözi a napfényt). A fehér tiszta minőségének főleg fürdőszobákban, vizes helyiségekben vehetjük hasznát. Mellőzhetjük a nagy, kiterjedt fehér felületeket, a fehér rideg, kápráztató jellege miatt. Ugyanakkor sötétebb, kicsi, szűk helyiségekben – lépcsőházban, előszobában – kifejezetten előnyös, mivel optikailag tágítja a teret. Mellette szól, hogy erőteljes vagy lágy színekkel is remekül kombinálható. Ha sok a faburkolat lakásban, a fehér passzol hozzá a leginkább (ez adja a skandináv stílus vonzerejét).

Fehér helyett lágyabb, melegebb (otthonosabb) hatás érhető el a bézs különböző árnyalataival is. 

Az élénksárga vitaminbomba az érzékeknek! Stimuláló, harsogó, tele van élettel, de éppen ezért érdemes takarékosan bánni vele! Reggelente kifejezetten jótékony hatású lehet, ezért főleg a konyhában, az étkezőben érdemes ezzel a színnel kísérletezni, de csak kiegészítő színként alkalmazva! A sárga élénkítő hatását (amennyiben lehet) a munkahelyen, vagy dolgozó- és tanulószobákban is ki lehet próbálni, nem ajánlják ugyanakkor kisbabák, örökmozgó gyerekek szobájába. Sötét helyiségekben kifejezetten jó szolgálatot tesz.

„A narancs úgy képes izzani, akár a tűz parazsa, de ragyoghat is, mint a láthatáron alábukó napkorong; a narancssárga valósággal lángol az éjszaka sötétjében. Tápláló, élettel teli és forró. Sosem marad észrevétlen.”

A narancssárga, akár a napfény, beragyogja a helyiségeket! Életigenlő, meleg árnyalat, barátságos, otthonos hangulatot teremt. Ideális szín a nappaliban, de a hálószobában, a konyhában is bevethető, az élénksárgával ellentétben nem feltétlenül kell takarékosan bánni vele.

„A vörös letaglózó, izgalmas, dinamikus és szemtelen – magabiztos, erőteljes szín. Provokatív, gazdag és drámai, azonnali hatást gyakorol ránk. Árnyalatai tele vannak tűzzel és szenvedéllyel; erőt sugároznak, a csábítást, a boldogságot, a szerencsét és a szerelmet szimbolizálják.” A vörösnek van árnyoldala is: ingerlékenységre hajlamosít, felpörget. Mértéktartóan használjuk! Állítólag étvágygerjesztő hatású, ezért étkezőkbe is ajánlják.

„A kék pozitív és intenzív, avagy megnyugtató és visszahúzódó; önbizalmat, inspirációt, ismerősséget áraszt. Végigkíséri a nappali óráinkat: kezdetben halványabb, később élénkebb, majd végül az alkony közeledtével sötétbe fordul. A kék tartást és frissességet visz otthonainkba.” Sok szerethető árnyalata van. Nem túl gyakori falszín, mivel hűvös, deprimáló hatása is lehet és nem fér meg akármilyen színnel. „Nem feltétlenül hűvös szín. Sőt, gyakran az ellenkezőjét tapasztalhatjuk. Zöldes és vizes árnyalatai a legmegnyugtatóbbak. Az étkezőben nem előnyös falszínként, étvágycsökkentő hatást tulajdonítanak neki, hálószobában, olvasósarokban, fürdőszobában ugyanakkor ideális.

 

„A világ elsődleges színe a zöld, és ez az, amelyből minden kedvesség kiemelkedik.” (Pedro Calderón de la Barca)

A zöld a narancssárga és a kék kedvező hatásait egyesíti: vitalizál és nyugtatólag hat egyszerre. Meleg és hideg árnyalatokban egyaránt kikeverhető, szinte minden helyiségben alkalmazhatjuk. „A zöld buja, lüktető, életigenlő – mindenütt jelen van az életünkben. Mélyen kapcsolódik a természet világához, és egyszerre adhat energiát, javíthatja a közérzetet, és működhet alapként a többi színhez. A zöld a növekedés és a fejlődés, a vidéki kertek és legelők, a sűrű őserdők és a hatalmas termőföldek színe. Szívesen vesszük körbe magunkat olyan optimista és éltető árnyalatokkal, mint amilyen a frissen vágott fű, a zamatos lime vagy a smaragd zöldje. A lágyabb árnyalatok, mint a zsályazöld, az olívazöld vagy a mentazöld, menedéket ígérnek, valamint egyensúlyt és nyugalmat árasztanak.”

Fotó: www.luminarycolour.com/blog

„A szürke tökéletesen mozdulatlan, szín nélküli bőség, amely akadálytalanul nyújtózik minden irányba.” Divatszínné vált a lakberendezésben. Kiváló alapszín, megemeli és élettel tölti meg a színpaletta árnyalatait. Időtlen, elegáns, klasszikus. Egyszerre hagyományos és modern. Sokféleképpen alkalmazhatók az árnyalatai, de érdemes körültekintően kiválasztani a megfelelő szürkéket, egy kevésbé szerencsés tónus túlságosan meleg vagy hideg összhatást adhat. A legtöbben a krémesebb, bézs- vagy homokszínű beütésű szürkéket részesítik előnyben, melyek melegséget és természetességet sugároznak – barátságosabbak. 

Ritkán találkozunk fekete falakkal lakásokban. A fekete az elmélyültség színe, ezért főleg olyan helyiségekbe ajánlják, ahol koncentrációt igénylő feladatokat, alkotómunkát végeznek. Mértéktartóan kell bánni vele, a túl sok fekete nyomasztó hatású. „Szokatlan választásnak tűnhet a hálószobában, de fémes, fényes (bronz, arany) felületekkel kombinálva elegáns, különleges hatás érhető el.”

A lakberendezés során nagy örömünket lelhetjük abban, ha megtaláljuk a megálmodott színeket. Érdemes időt szánni a tervezésre!

A cikkben idézett részletek Anna Starmer Színes otthon c. kötetéből valók. Ebből a csodaszép, gazdagon illusztrált, színminta mellékletet tartalmazó kiadványból remek ötleteket lehet meríteni. A 256 oldalas könyv magyar változata a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg. A szerző – ismert fotográfus, lakberendezési és divatszakértő – segítséget nyújt abban, hogy megfelelően alakíthassuk át szobánk, lakásunk vagy házunk belső tereit. A pompás fotók segítségével segít megtervezni, miként tölthetjük meg otthonunkat a számunkra ideális és inspiráló színekkel. A kötethez tartozó színmintafüzet pedig bevezeti az olvasót a fények, tónusok, textúrák és felületek világába. A könyv segítségével kialakíthatjuk saját, különleges palettáinkat, egyedi színkombinációinkat; olyan otthont hozhatunk létre, amely valóban tükrözi a személyiségünket. Anna Starmer a LuminaryColour.com weboldal alapítója, számos nemzetközi márkának nyújt belsőépítészeti és divattanácsokat. 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 + egy =

hirdetés