Buddha-tálak. Vegetáriánus és vegán ételkompozíciók. Könyvajánló

Vegetáriánus és vegán ételkompozíciókat mutat be Buddha-tálak c. gasztrokötetében Janits-Szabó Virág. Mint a bevezetőben írja: a Buddha-tálak műfaja egészen különleges a gasztronómiában. A Dél-Indiából származó, többnyire vegetáriánus tálkompozíciók képviselik mindazt, amit ma a helyes táplálkozásról tudni érdemes: természetes alapanyagok, sok nyers hozzávaló, magas tápérték, izgalmas textúrák, szemet gyönyörködtető tálalás.

A BOOOK Kiadó gondozásában megjelent 208 oldalas kötetben találunk ázsiai tálakat, levestálakat, vadító zöldségtálakat, gyógyító Buddha-tálakat, édes Buddha-tálakat, szemet gyönyörködtető fotókon elevenednek meg a változatos ételkülönlegességek, melyeket „bevethetünk” családi, baráti összejöveteleken. A kötetben felsorakoztatott fogások felébresztik a kedvet a vendéglátáshoz, arra inspirálnak, hogy merjünk szakítani a bevált sémákkal. A kötet kizárólag húsmentes és növényi alapú ételkompozíciókat vonultat fel, de nem feltétlenül vegetáriánusoknak vagy vegánoknak szól, hiszen a tálak remekül kiegészíthetők húsokkal. 

A szerző minden fontos információt megoszt az olvasóval, így könnyen ráérezhetünk, beletanulhatunk abba, hogy mire érdemes figyelni a Buddha-tálak összeállításakor, hogyan érhetjük el, hogy a különféle összetevőkből álló tálkompozíciók harmonikus ízvilágot alkossanak. A tálalás kitüntetett szerepet kap ebben a műfajban, a színpompás ételek érzékeinkre is hatnak, igazi vizuális élmény a látványuk.

A Buddha-tálak c. kötet „mesélős” gasztrokönyv, a szerző megosztja az olvasóval a saját élményeit, és érdekes adalékokkal szolgál a buddhizmusról.

– Sziddhártha herceg, még mielőtt Buddha lett, bármit ehetett. Gazdag volt, szép, fiatal és erős. Valószínűleg fényes lakomákon nevelkedett, nemes ételeket és italokat vett magához. Amikor úgy döngött, hogy elhagyja otthonát, feladta a jólétet is. A szabadságot keresve bizony nagyon szerény, sokszor kolduló életet élt, és felébredése után sem tért vissza a kényelmes életvitelhez. Kéregetett, naonta egyszer evett, és mindig azt fogyasztotta, amit mások felajánlottak neki. (…) Nem diéta volt ez, hanem a szabad élet következménye. Buddha-tálakat mindenesetre valószínűleg sohasem ehetett, de néha kapott édes rizstortát és tejszínes, mézes rizst. Ezeket külön kiemelik a visszaemlékezések, így azt gondolom, Buddha szerethette az édes ízt – írja a kötetben Janits-Szabó Virág. 

– Amikor a Buddha-tálakat készítettem, szinte mindig őrá gondoltam. Inspiráló életére, hatalmas szívére, bátorságára. Ennek a könyvnek minden egyes receptje apró, szerény tisztelgés Buddha rettenthetetlen szabadságvágya előtt.

Életigenlő könyv. Szeretjük.

 

A Buddha-tálak nyugati „nagytestvére”

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − tíz =

hirdetés