Eger arcai Szinok Gábor lenyűgöző fotóin

Eger kifejezetten fotogén város, szebbnél szebb képek készülnek róla. A legaktívabb egri fotósok egyike Szinok Gábor, aki társaival egyetemben nyitott szemmel és fényképezőgéppel járja a várost, s ha valami szépet lát, kattint.

Itt születtem, itt nőttem fel, láttam, látom a város változásait; bár 13 évig nem éltem Egerben, a Bükkben laktam, Mikófalván. A település közvetlen szomszédságában van Bélapátfalva és Szilvásvárad, ezek a mai napig kedvenc kirándulóhelyek. Közel két éve élek újból Egerben.

– Fotós szemmel melyik a kedvenc városrészed?

– Nehéz kérdés, hiszen nekem minden városrész tetszik, de ha választanom kellene, akkor a vár és környéke, hiszen itt nőttem fel, itt gyerekeskedtem. Nagyszüleim a Gárdonyi ház szomszédságában laktak, a mi játszóterünk a vár és a Gárdonyi kert volt.

 

A Dobó teret az 1907-ben felállított Dobó István szobor díszíti, amely Stróbl Alajos alkotása. A szoborcsoportot 2014-ben teljes körűen restaurálták.  

 

Az egri bazilika építése öt évig tartott, 1837. májusában szentelték fel. Tervezője Hild József. Hazánk legnagyobb méretű egyházi építményei közé tartozik.

A várdombon épült fel a Szent István által alapított egri püspökség temploma, amelyet később többször átépítettek először román majd gótikus stílusban. A tatárjárás után a püspöki várat megerősítették, és egészen a XVIII. századig építették. Az erős vár így tudta 1552-ben megállítani a török haderőt. A vár azóta a hazafias helytállás szimbóluma. Várhatóan ez év végéig befejeződnek az egri vár rekonstrukciós munkálatai; több mint 2,2 milliárd forintos beruházással megújul a kazamatarendszer, újjáépül a Szép-bástya, megnyílik a várfalsétány és látogathatóvá válik a Török kert.

Egerben található Európa legészakibb minaretje, a 91 éves török uralom időszakából származik.

– Sokan ismernek a városban, ismerik a fotóimat is. Nagyon jó esik, ha megszólítanak csak azért, hogy elmondják: kedvelik a képeimet. Szeretem megmutatni, hogyan látom a környezetemet, és átadni másoknak azokat a kincseket, melyek mellett nap mint nap elmennek. A téma ott van, csak észre kell venni…

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

9 + 13 =

hirdetés