Barokk szépség: a keszthelyi Festetics kastély

A keszthelyi Festetics kastély építése 1745-ben kezdődött, Festetics Kristóf kezdeményezésére. Eredetileg 34 terme volt, majd a 18-19. században többször bővítették; jelenleg 101 helyiség található benne. A Festetics kastély egyike hazánk három legnagyobb barokk stílusú kastélyának.

A kastély múzeumként és konferencia központként működik, évente több tucat zenei rendezvénynek ad otthont. A kastélyparkban felállított szabadtéri színpadon színházi előadásokat tartanak nyaranta.

Évente 70 ezer egynyári virágot ültetnek a kastély parkjába. Az előkertet vadgesztenyefák, török mogyoró, orgonák, fekete fenyők és más fák, bokrok mellett két klasszikus szépségű japánakác, valamint Festetics György gróf mellékalakokkal kiegészített bronzszobra és egy nagy szökőkút díszíti.

A sétányok a park ős-öreg fái közt kanyarognak, köztük 400 éves is található.

A parkot a Festetics család céltudatosan szépítette, gazdagította növényritkaságokkal. Több mint 50 fafaj és bokorfaj hűvöse alatt lehet sétálni vagy a padokon megpihenni. Közben eljutunk egy sziklakerthez, valamint a híres oroszlános kúthoz, amelyből nyáron friss iható víz csordogál.

A kastélykert hátsó traktusában áll a kocsiház és istálló díszes épülete, amelyben a Hintómúzeum található.

 

 

A kastélypark lovas hintón is végigjárható. Miska és Szása húzta a hintónkat.

Ajánló

esterhazy6

 

Esterházy-kastély, a magyar Versailles >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 + 1 =

hirdetés