Újrahasznos bringadizájn: lámpák fogaskerékből, küllőből, féktárcsából

Kivételesen személyes hangú szerkesztői előszóval vezetjük fel a nálunk bemutatkozó alkotót, Csesznák Zoltánt. Egyrészt szeretnénk hangot adni annak, hogy mindig örülünk, ha az erősebbik nem képviselői mutatják be kreatív oldalukat nálunk, hisz – bár túlnyomó részben női alkotók képviseltetik magukat az Életszépítők Magazinon – a kreativitás nemcsak hogy határtalan, de nemtelen is. Ha a férfikezek alkotta munkákra nézünk, általában szembeötlő a különbség – érdekesek, ötletesek, s legfőképpen másként szépek, mint a populáris, nőies, konkrét stílusjegyet magukon viselő dísz- vagy használati tárgyak, kiegészítők. Zoltán – mondhatjuk – megszállott kerékpáros, a szenvedélye kel életre kerékpár alkatrészekből született, újrahasznos tárgyaiban. 

Nevem Csesznák Zoltán; 18 éve életemet meghatározó hobbim a kerékpározás. Szentendrén nőttem fel, a hegyek, erdők és a város hangulata magával ragadt, kiszakított a hétköznapi életből. Az elmúlt években komolyabban kezdtem foglalkozni a kerékpársporttal – 18 éve indulok versenyeken, túrákat vezetek, munkába is gyakran két keréken járok.

Az alkotási kiindulópont az életemben az az állapot volt,

amikor a szenvedélyem a munkámmá vált. Egy éven át kerékpáros túravezetőként dolgoztam külföldön, új embereket, új szemléletet és kultúrát sikerült megismernem a sport szeretete által.

A kerékpározás technikai sport, ami sok szervizzel jár, így az alkatrészek, fémhulladékok csak halmozódnak.

Egyik nap felkértek, hogy készítsek dekorációt egy esti rendezvényre kerékpárosoknak. Anyagom volt hozzá bőven, így elkezdtem alkotni, kötözni, hajlítani, csavarozni. Innen indult minden. Pozitív visszajelzéseket kaptam, és egyre több dolgot alkottam: virágokat, gyertyatartót…

Miután hazajöttem, nem múlt el a szenvedély; elkezdtem járni a kerékpáros boltokat alkatrészek beszerzésére. Nagyon segítőkész volt mindenki, önzetlenül kaptam mindent, amire szükségem lehetett a későbbi munkáimhoz. Sokan támogattak és biztattak.

Munkáimban a selejtes, elhasznált és kidobandó alkatrészek születnek újra, különleges módon élnek tovább. Felhasználás előtt mindig első lépés a tisztítás. Nem minden esetben a legcsillogóbb a legszebb. Az igénybevétel legjobb kifejező eszköze a rozsda, a karcos felület, a kopott minta. Munkáim alapját fémalkatrészek adják, de terveim között szerepel a fa és bőr társítása, maradva a természetes anyagok mellett.

Lámpákat készítek elsősorban.

Magával ragad a fény különleges játéka: hangulatot akkor ad, ha maga a kibocsátó közegnek is saját hangulata van. Például az árnyjáték geometrikus alakzatokkal: fogaskerékkel, féktárcsával, küllővel, lánccal. Számomra ez egy olyan építkezés, ami nem igényel tervrajzot. Mint egy ládányi – önmagában haszontalan – rész, ami a fantázia által lesz kerek egész. Nem hegesztek, nem forrasztok, csak oldható kötésekkel dolgozom. A készítési folyamat meglehetősen hosszúra is nyúlhat – sokszor megállok , visszabontok már összerakott elemeket, s inkább gondolkozom rajta még egy napot.

Az a fajta ember vagyok, aki ötleteket gyűjt mindenhonnan, nyitott szemmel járom a várost és figyelek. Nálam egy vödör lehet lámpabura, egy fogaskeréksor lehet trófea. Az újrafelhasználás mottója: semmi nem lesz az, aminek rendeltetett!

Nincs két egyforma lámpám. Mint a kerékpározásban, itt is vannak stílusjegyek, melyek visszaköszönnek egy-egy alkotáson; így mindenki számára személyesebbé,változatossá lehető az adott tárgy. Kerékpáros körökben az alkatrészek újrafelhasználása ékszerként, ruházati kiegészítőként egyre nagyobb teret nyer, sok a kiemelkedő alkotás, ötlet. Hiszem, hogy jó irányba haladunk.

Légy kreatív, használd újra!

Nekem a lámpáim nem csak egyedi hangulatot jelentenek, hanem motivációt is a sportra, hogy igenis kelj fel és indulj, küzdj, és amikor hazaérsz fáradtan, főzz egy teát, kapcsold fel a lámpát és a fénye mellett jólesően nyugtázd a napi teljesítményed.

Zoltán Facebook oldala – CSEművek

E-mail címe: cszola@hotmail.com

 

Felhívás

Kedves Alkotók! Szeretnénk minél több minőségi handmade, kézművész terméket bemutatni az Életszépítők ÖkoKreatív Életmód Magazinon és Facebook oldalunkon. Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik hobbiszinten, magas színvonalon sajátítottak el különböző kreatív kézműves technikákat, de azok is írhatnak, akik hivatásszerűen gyakorolják alkotói tevékenységüket. Várjuk bemutatkozó leveleiteket a szerkesztoseg@eletszepitok.hu e-mail címre. Tárgy mezőben tüntessétek fel: Alkotó vagyok.

Üdvözlettel, az Életszépítők csapata

 

Ajánló

Bringabizsu Manufaktúra

Különleges nadrágszíjak, ékszerek, kiegészítők bicikligumiból

Kreatív újrahasznosítás: fémhulladékból készít szobrokat

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

7 − négy =

hirdetés