Kreatív értékmentés: újjávarázsolt bútordarabok. Tippek bútorfestéshez

Valóságos mozgalommá nőtte ki magát a kreatív hobbi technika, a bútorfestés, melyet ma már sokan hivatásszerűen is gyakorolnak. Nagy kihívást, ám jó esetben óriási sikerélményt jelent, ha a bútorátalakításban, felújításban rejlő lehetőségeket magunk tapasztaljuk ki. A bútorfestés praktikáival könyvet lehetne megtölteni, összeállításunkban az alapokat ismertetjük Rideg Krisztina segítségével.

Milyen festéket válasszunk?

Festéshez szinte bármilyen festéktípus jó: akril, tempera, vízbázisú vagy oldószeres zománcfesték, krétafesték, kazein festék, vízfesték, diszperziós vagy latexes festék.

Házilag is keverhetünk bútorfestéshez festéket. Krisztina krétafestéket használ a leggyakrabban, amit maga kever ki. Így sokkal gazdaságosabb. Összetevői: 2 adag latex alapú fehér festék, 1 adag víz, 1 adag modellgipsz. A tejföl sűrűségű festék tetszés szerint színezhető, akár zománcfestékkel is elegyíthető.

Milyen eszközzel fessünk?

Ha hengerrel dolgozunk, jóval egyenletesebben teríthetjük el a festéket, a lazúrt, egyéb anyagokat. Nagyobb felületnél – például szekrényeknél – ez hasznos lehet, és akkor is, ha vízszintes felületen dolgozunk.

Ha ecsettel visszük fel a festéket, az ecsetszálak nyoma ott marad(hat). Ez később akár jól is jöhet, például ha az adott felületet az alapszínnél sötétebb viasszal akarjuk kezelni. Sokféle ecset kapható, vásárlás előtt érdemes megnézni, nem hullik-e a szőre. Az árakat tekintve nagy a szórás, nem feltétlenül a legdrágább a legmegfelelőbb. Az ecset relatíve sokáig használható marad, ha festés után azonnal kiáztatjuk, kimossuk. A hengert és az ecsetet is érdemes frissentartó fóliába csomagolni használat után, így nem száradnak ki.

Dolgozhatunk szivaccsal is – egyszerű mosogatószivacs is használható festésre. A festékbe mártott szivaccsal apró ütögető mozdulatokkal több rétegben felvihető az adott anyag, de tetszetős mintát is készíthetünk vele.

A festés fázisai

ridegkrisztina_butorfestes2

ridegkrisztina_butorfestes3

Tisztítás, felületkezelés, előkészítés

Amennyiben új, megfelelő felületű és tiszta fával dolgozunk, elég csak portalanítani. A régi fa alapanyag, vagy erősen elhasználódott bútorok festés előtti felületkezelése nagyon fontos, egyben a legmunkásabb része is az alkotási folyamatnak. Ha szuvas az anyag, feltétlenül kezelni kell. Érdemes átgondolni: mennyire alkalmas az anyag a festéshez.

A felületi sérülések ún. fatapasszal javíthatók. Többféle változatban kapható, bármelyik megfelel a célnak.

Száradás után a felületkezelt anyagot csiszolni kell. Krisztina ezt a munkafázist általában kihagyja.

– A fatapaszt spatulával viszem fel a felületre, és a még képlékeny anyagot ecsettel, vagy szivaccsal belesimítom a felületbe, így alig marad rajta csiszolni való rész. Ajánlom ez a megoldást, ugyanis a fatapasz annyira keményre szárad, hogy meglehetősen nehéz visszacsiszolni.

Ha penészes a fa, kezelhetjük penész elleni szerrel, de létezik más hatékony és olcsó ellenszer is: a hypo. Készíthetünk oldatot is víz, hypo, WU2 sampon vagy erős mosogatószer keverékéből. A vegyszeres kezelés után számoljunk a száradási idővel.

Ha a fának nincs komolyabb baja, de van rajta festékréteg, hideg zsíroldóval, komolyabb tapadásoknál hőlégbefúvóval, spaklis kapargatással vagy csiszolással távolíthatjuk el. A hideg zsíroldóval óvatosan dolgozzunk; irritálhatja a bőrt és erős szaga miatt érdemes maszkot is felvenni.

Kézzel is csiszolhatunk erősebb csiszolópapírral, de ha nagyobb bútoron dolgozunk, vagy több bútort is szeretnénk felújítani, érdemes beruházni csiszológépre. A csiszolás kihagyhatatlan fázis, jelentős mértékben a csiszoláson múlik, hogy a festék mennyire jól tapad meg a felületen.

– Macerásabb régi fával dolgozni, de mindenképp megéri, mert sokkal szebb az alapanyag. A fa szépen öregszik. A régi bútorok sok esetben kidolgozottabbak, mint a mai sorozatgyártott modellek; egyedi, egészen különleges darabokra lelhetünk. Csodálatos érzés egy régi – kiselejtezésre váró – bútort újjávarázsolni.

Az alapozás

Többféle alapozó közül válogathatunk, érdemes többet kipróbálni, az univerzális alapozók könnyen felvihetők, jó az állaguk és elég gyorsan száradnak.

Festés

Egy vagy több rétegben dolgozhatunk, ami nagymértékben a felvitt anyag vagy festék minőségétől függ. Ha az anyag egy rétegben is jól fed, a második réteg festésekor a festék kissé hígított változatával dolgozhatunk. Az is előfordulhat, hogy a felület megkívánja a harmadik réteget is. Ne essünk kétségbe, ha az első réteg száradása után még messze áll a felület az elképzelésünktől, a második réteg már jóval látványosabb lesz.

Gyakori a fa ún. átvérzése; a tanninok kiülnek a felületre, ami fehér festék esetében nagyon látványosan tud rontani az összképen, de világosabb, pasztell árnyalatú festékek esetében is meglátszanak. Ha először lakkozzuk a fát, majd ezután festünk, megóvhatjuk magunkat ettől a kellemetlenségtől.

ridegkrisztina_butorfestes

ridegkrisztina_butorfestes4

ridegkrisztina_butorfestes6

Utómunka, díszítés

Az utómunkához meg kell várni a teljes száradást. A festett felületet csiszolhatjuk, díszíthetjük például transzfer technikával, szalvétatechnikával, stencilezéssel.

Díszítő csiszolás

Díszítő csiszolásnál a megfestett bútor széleit, vagy a felület egy-egy részét visszadörzsölünk, így az alsó réteg színe, vagy maga a fa színe tűnik elő a felső réteg alól. A hatás így kopottas lesz, másrészt jobban kiemeli az adott bútor körvonalait, formáját, íveit.

– Az alapozó csiszolást kevésbé, a díszítő csiszolást viszont nagyon élvezem. Olyan a bútoron, mint a hölgyeken egy jó smink. Vigyázzunk az arányokra!

ridegkrisztina_butorfestes1

ridegkrisztina_butorfestes7

Felületkezelés, lezárás

Ahhoz, hogy megóvjuk az elkészített „alkotást”, érdemes a felületét különböző anyagok felhasználásával zárni: waxolhatjuk, viaszolhatjuk, lakkozhatjuk, olajozhatjuk, lazúrozhatjuk befejező lépésként. Érdemes portalanítani előtte a felületet. Néhány lakkal érdemes óvatosan bánni – besárgulhat.

ridegkrisztina_butorfestes8

Krisztina tapasztalatai

Senki ne áltassa magát azzal, hogy a bútorfelújítás egyszerű, gyorsan kivitelezhető tevékenység. Nem az. Időigényes, gyakran kimerítő. Nehéz félbehagyni az elkezdett munkát, ezért sokszor a kimerülésig is képes vagyok dolgozni egy-egy darabon. A bútorfestés idejére a hely, ahol a tevékenységet végezzük, festőműhellyé változik, a felfordulást nem lehet megúszni. Festékek, törlőrongyok, takarófóliák, kartonok, ecsetek, gépek, szivacsok mindenütt. A munka befejeztével ezeket össze is kell pakolni. A bútorfestés egy alapos nagytakarítással zárul. Mindezek ellenére megéri a fáradság! Kreatív energiákat mozgósít. A bútorfestés egyszerre értékóvás, megújítás és alkotás. Természetesen bizonyos bútorok kizárólag restaurátor kezébe valók, de sok használaton kívüli, régi bútordarabot magunk is megmenthetünk.

Webajánló

Rideg Krisztina alkotói oldala: Csipkezsiráf

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó összeállítások

A tárgydekorálás egyszerű, trendi módszere: a transzfer technika alapjai

A tárgydekorálás egyszerű, trendi módszere: a transzfer technika alapjai

Rusztikus dekoráció. Transzfer technikával díszített egyedi fatárgyak

Rusztikus dekoráció. Transzfer technikával díszített egyedi fatárgyak

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × három =

hirdetés