Hurrá, költözöm! Segítség, költözöm! Az otthonváltás izgalmai. Tippjeink segíthetnek, hogy minden rendben menjen

A költözés mindig változással jár, nem csak az új lakást tekintve, legtöbbször egy új élethelyzet miatt pakolunk és állunk tovább. Például nagyobb lakásba kell költözni, mert jön a baba, vagy éppen, hogy kisebbe, mert kirepültek a gyerekek, esetleg vidékről költözöl „fel”, mert felvettek álmaid egyetemére, vagy egy új kapcsolat miatt „kell” otthont váltani. Bármelyik helyzetről legyen is szó, izgalmakkal és reményekkel teli új élettel kecsegtet. Ki ne imádná ezt az érzést, a sok nyűg és pakolás ellenére is?

Néhány tipp, hogy élvezni tudd a költözést, és ne tépd ki a csomagolás és a költöztető autó szervezése közben az összes hajadat.

Tervezz!

Ne hagyj az utolsó pillanatra semmit, tudom, bosszantó a csomagok tetején ülni, de az sem megoldás, ha az utolsó pillanatokra hagyod, össze-vissza dobozolsz be mindent, azt sem tudva, hogy melyik csomag mit rejt. Érdemes helyiségenként pakolni, és ráírni a dobozra, hogy mi van benne, főként, ha törékeny vagy túl nehéz.

Szelektálj!

Érdemes még a régi lakásban a bepakolás közben kiselejtezni, ami nem kell. Remek alkalom arra, hogy tényleg mindent kiszelektált, ami legalább féléve nem volt használatban. Amit az elmúlt hat hónapban nem vettél fel, vagy nem került elő, azt semmi értelme tovább cipelned magaddal. Az új lakásban is csak a helyet fogja foglalni. Zárójelben: a költözés remek lehetőség az adományozásra! Ami neked csak nyűg, valamelyik gyermekotthon kis lakóinak kincs lehet.

Legyen elég „csomagolóanyagod”!

Érdemes előre felmérni, mennyi dobozra, zsákra stb. lesz szükség, és aszerint beszerezni őket, hogy ne pakolás közben kelljen szaladgálni dobozért. Ha mégis elfogyna, mindig legyen kéznél néhány nagyobb méretű zsák, amibe a ruhákat és az egyéb textileket pakolhatod.

Használd ki, amid van!

Ne hagyd parlagon heverni a bőröndöket és utazótáskákat: pakold tele őket!
Pakolj okosan! Gondold át, hogy a költöztető – amennyiben igénybe veszed a szolgáltatását – milyen sorrendben fogja az autóba tenni a csomagjaidat és a bútoraidat. Érdemes a kanapét és a szekrényt üresen hagyni, mert jó eséllyel ezek kerülnek a teherautó legbelső részébe, a zsákok és dobozok pedig utoljára költöznek be az autóba. Ha bizonytalan vagy előre egyeztess azzal, aki segít a költözésben.

Gondolkozz előrelátón!

Ha nem vagy benne biztos, hogy még aznap ki tudsz pakolni az új helyen (ennek az esélye nagyjából nulla), készíts egy „SOS pakkot”, az aznap és másnap használatos holmik számára. Mintha elutaznál két napra: legyen benne fogkefe, törölköző, tisztálkodószerek, és legalább egy váltás ruha.

Okosan kommunikálj!

Időben jelentsd át mindenhol az új lakcímedet! Bosszantó, ha még hetekkel a költözés után is a régi lakásba megy a postád. Cselekedj időben, hogy mire átköltözöl, az összes csomagküldő tudja, hogy hová kell vinni a rendeléseidet.

Hogy honnan tudom mindezt? Most éltem át a kilencedik költözésemet, mely a fenti pontok betartásával kimondottan stresszmentesen és flottul alakult. Három nappal a költöztetőautóba pakolás után már minden a helyén van, köszönhetően a szelektálásnak és a címkézésnek. Sokkal könnyebb az élet, de főként egy költözés, ha tervezel!

Írta: Tolvaj Vica

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =

hirdetés