Szamárfülvasalás, Schopenhauer, Ronaldo… A gyereknevelés boldogító abszurdjai

Ha szülő vagy, ezek közül egy csomó minden ismerős lesz. Ha még nincs gyereked, végy egy nagy levegőt, és… mosolyogj! Boldogító abszurdok, melyeket szülőként megtapasztalhatsz.

Vasárnap reggel 6 óra 37 perc. Míg a többiek alszanak, te szamárfüleket vasalsz gőzölős készülékkel. Próbálod elsimítani a dolgokat a megtépázott elsős tankönyveken, füzeteken. Álmos vagy, de elégedett – vasalóval minden egyenesbe jön.

***

Kifog rajtad egy elsős matekpélda, legalábbis beletelik pár percbe, mire rájössz a megoldásra. (Nem hiszem el, ha nem velem történik.) A feladvány:

Két apa és két fia horgászni megy, mindegyikük kifog egy-egy halat. Összesen három halat fognak. Hogyan lehetséges ez?

A hétéves praktikus szempontok alapján közelít a megoldáshoz: kifogták, de visszadobták, mert kicsi volt. Te meg pironkodsz, hogy nem tudod rávezetni a megoldásra, mert valakinek téged is rá kellene vezetnie a megoldásra. (Lesz nagy boldogság, ha leesik a tantusz – ez is szülői abszurd.)

***

Meg fogsz döbbenni, amikor 5-6 éves szünet után először látsz felnőtteknek szóló műsort a tévében. Annyira sokkolónak találod például a kereskedelmi híradókat, hogy azonnal visszakapcsolsz a megnyugtató, biztonságos mesecsatornára, ahol Barney és barátai nyomják a show-t. Abszurd komfortzóna.

***

Furcsa lesz, amikor a gyerek elkezdi kinőni a gyerekmeséket, de továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ágya mellett duruzsolj estkénként. Ne lepődj meg, ha focirajongó fiúként Ronaldo életrajzát nyomja a kezedbe, hogy abból olvass. De nem ám akárhogyan! Andalítóan, álomba ringatóan, mintha Hófehérkéről mesélnél. Abszurd, de megoldod. Képzeld el így az alábbi szövegrészt:

A 94 millió eurót érő sztár előbukkan az öltözőfolyosó bejáratából. Fehér mezt visel, rajta a Ronaldo felirat, hátán a 9-es szám. A legendás számú mez Javier Saviolának a Benficához való távozásával szabadult fel. Korábban Di Stéfano hordta a Madridnál 1953 és 1964 között, valamint Carlos Santillana, a mexikói Hugo Sánchez, a chilei… 

***

Ha kisiskolás lesz, az alapélelmiszerek mellett az alábbi kereskedelmi cikkekre költesz a legtöbbet: HB-s grafitceruza, postairón, hegyező, radír.

A napi bevásárlólistád a következőképpen fog kinézni: tej, kenyér, postairón, tojás, hegyező, ceruza, liszt, radír.

***

Ceruzafaragás közben mély rokonságot fogsz érezni Arthur Schopenhauerrel. Mesterien filozofálsz vízhólyagos tenyérrel és ujjakkal.

Ha a ceruza jó, a hegyező nem jó.

Ha a hegyező jó, a ceruza nem jó.

Ha a ceruza sem jó és a hegyező sem jó a félórás cerkahegyezés Schopenhauer-i végkifejlete: az élet elviselhetetlen.

***

Minden szavadat alaposan végig kell gondolnod, mielőtt azokat a gyerek jelenlétében az osztálytársai előtt kiejted. Büntetlenül NEM hangozhatnak el olyan felelőtlen kérések vagy kérdések, hogy:

Kisfiam, nem vagy éhes? Nem vagy szomjas? Hiányoztam? Adj egy puszit!

Miután hazaértek, a gyerek első dolga az lesz, hogy anyaaa, úúúgy hiányoztál, ölelj meeg! felkiáltással a karjaidba omlik és öt percig úgy marad. Bújik. A haverok előtt bezzeg… Abszurd, hogy tegnap még tejbepapin élt, maholnap kiskamasz. Jönnek a cikiségek. Abszurd, de így is nagyon cuki.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 1 =

hirdetés