Készülőben Budapest zöld térképe. Ingyenes grafikai kiadvány a tudatosabb és fenntarthatóbb nagyvárosi életvitelhez

Zöld térkép készül Budapestről három fiatal ötlete nyomán. Az újrahasznosított papírra nyomtatott A3 méretű információs, tájékoztató anyag abban segítheti a budapestieket és a fővárosba látogatókat, hogy tudatosabb és fenntarthatóbb módon fogyasszanak, pihenjenek, közlekedjenek és vásároljanak. 

– Ahogy a nagyüzemi állattartás, környezetszennyezés, felelőtlen fogyasztói és energiafelhasználói szokások folyamán a klímaváltozás egyre félelmetesebb méreteket ölt, úgy válik egyre fontosabbá, hogy tudatos döntéseket hozzunk, és együtt tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy megóvjuk környezetünket és egészséges bolygót hagyjunk itt az utánunk következő generációknak – olvasható a bemutatkozás az indiegogo.com közösségi finanszírozó oldalon, ahol támogatni lehet a projekt megvalósítását. (Cikkünk közreadásának napjáig 524 amerikai dollárnyi támogatás gyűlt össze.)

A zöld térkép ötletgazdái: a tervezőgrafikus Mimma, a műszaki-környezeti szakmérnök Dávid, és Niki, aki angol nyelven vezet blogot a fenntartható utazásról.

– Mindhárman elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság és környezettudatosság iránt, és igyekszünk folyamatosan tanulni, fejlődni a témában. Imádunk utazni, új helyeket felfedezni, de a túlzsúfolt látványosságok helyett sokkal jobban szeretünk lelassulni, és parkokban, botanikus kertekben időzni, helyi finomságokat kóstolni a piacon, vagy éppen kávét szürcsölni, és amennyire csak tudunk, (környezet)tudatosan fogyasztani, étkezni, létezni.

Saját példánkból kiindulva született meg az ötlet, hogy egy ingyenesen elérhető, kézzel fogható információs, tájékoztató anyagot hozzunk létre. Olyan térképet készítünk, ami több zöld témakört egyesít és ajánl: olyan helyeket, illetve programokat, amelyek a fenntarthatóságot, az egészséges életvitelt és a hulladékok minimalizálását tartják szem előtt. A térkép ugyanazzal a tartalommal két verzióban, magyar és angol nyelven is meg fog jelenni.

A térképen az alábbi kategóriák jelennek meg

Kikapcsolódás: parkok, botanikus kertek, zöldövezetek

Vásárlás: piacok, bioboltok, ökotudatos ajándékboltok és concept store-ok, csomagolásmentes boltok és a hulladékmentes életmódot segítő eszközöket áruló helye

Étkezés: vegán vagy vegánbarát kínálattal rendelkező étkezdék és kávézók, melyek fenntartható megoldásokat alkalmaznak (pl. lebomló/komposztálható csomagolás, helyi termelőktől való beszerzés, biciklis szállítás

Közösség: család-, kutya- és biciklibarát helyek, valamint a környezettudatos életmódot népszerűsítő közösségi terek és rendezvények

Hasznos információk: szelektív gyűjtőpontok, teherbicikli kölcsönző pontok

– Hisszük, hogy nem egy farzsebbe gyűrt paprífecni – és ezáltal papírhulladék – lesz a térképből, hanem akár a hazatérő utazók lakásának dekorációja, hiszen a térkép az egyedi designnak köszönhetően esztétikai értéket is fog képviselni. Egy papír alapú térkép a méltán népszerű slow life mozgalomba is illik: sokkal hangulatosabb egy szép illusztrációt bogarászni, mint a telefonunkat nyomkodni.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 + nyolc =

hirdetés