Jéghidegen jók: görög, lengyel, bolgár, spanyol zöldségleves
Négy nemzet egy-egy népszerű hideg zöldséglevese.
Görög joghurtleves
Hozzávalók 4 személyre
3 kis dobozos görög joghurt
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 bögre tej
1 kígyóuborka
maréknyi vágott kapor
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 teáskanál só
fehérbors
díszítéshez 3-4 mentalevél
frissen facsart citromlé
apróra vágott dió
Elkészítése
A hozzávalókat a dió, a kapor és a menta kivételével összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a kaprot, és a diót. Jégbe hűtjük, tálaláskor mentalevéllel díszítjük, túróval dúsíthatjuk.
Spanyol gazpacho – hideg paradicsomleves
Hozzávalók 4 személyre
10 dkg szikkadt fehér kenyér (áztassuk hideg vízben 10 percig)
1 kg nagyon érett paradicsom, hámozva, kockára vágva (jó minőségű konzerv paradicsomból is elkészíthető)
1 kockára vágott pirospaprika (kaliforniai is jó)
1 kockára vágott zöldpaprika
1 kockára vágott kígyóuborka
3 gerezd zúzott fokhagyma
150 ml extra szűz olívaolaj
2 teáskanál borecet
só, bors ízlés szerint
Elkészítése
Turmixoljuk össze a kockára vágott paradicsomot, a paprikát, uborkát, a zúzott fokhagymát és az olívaolajat! Az áztatott kenyeret nyomkodjuk ki, és tépkedjünk belőle nagy darabokat a paradicsomos-zöldséges tálba. Turmixoljuk össze az egészet, majd ízesítsük sóval, borssal és borecettel.
A levest leszűrhetjük, hogy jó krémes legyen, de rusztikusan (rostosan) is fogyaszthatjuk. Hűtve tálaljuk! Sokféleképpen készítik és ízesítik a spanyol paradicsomlevest. Tálalhatjuk olajbogyóval, főtt tojással, felkockázott uborkával, újhagymával, paprikával, és megszórhatjuk friss petrezselyemzölddel.
Bolgár uborkaleves – green gazpacho
Hozzávalók 4 személyre
70-80 dkg (kb. 3 db) hámozott, kockára vágott kígyóuborka
1 apróra vágott közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál juharszirup (méz, nádcukorral is jó)
1 teáskanál tengeri só
1 kis doboz natúr joghurt
3/4 bögre víz
Díszítéshez, tálaláshoz
4-5 mentalevél vagy citromfű
4-5 db felezett sárga koktélparadicsom
Elkészítése
A hozzávalókat turmixoljuk össze úgy, hogy minél krémesebb – egyneműbb – állagú legyen a leves. Ha sűrűnek találnánk, öntsünk hozzá kevés vizet.
A levest tegyük hűtőbe – legalább 2 órára -, tálalás előtt pedig mehet a fagyasztóba 30 percre. Nagyobb mennyiséget is elkészíthetünk belőle, a hűtőben napokig eláll. Minél tovább hűtjük, annál jobban összeérnek az ízei. Mentával, citromfűvel és sárga koktélparadicsommal tálaljuk.
Lengyel chlodnik – hideg céklaleves
Hozzávalók 4 személyre
2 nagy főtt vörös cékla
1 liter víz
kb. fél liter kefir
1 közepes vöröshagyma
vagy 3 újhagyma
1 kígyóuborka
2 evőkanál só
3 teáskanál cukor
1 csokor kapor
4-6 főtt tojás (elhagyható)
Elkészítése
A liternyi vízben főzzük puhára a céklát, majd hagyjuk kihűlni. A cékla kihűlt főzőlevéhez hozzákeverjük a kefirt, a sót, a cukrot, az apróra vágott hagymát és kaprot, valamint az apróra kockázott uborkát (az uborkát nem szükséges meghámozni). A levest tegyük a hűtőbe, és hűtsük legalább fél napig, hogy az ízek jól összeérjenek. Lengyelországban felezett főtt tojással tálalják, és meglocsolják friss tejföllel.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.