Jéghidegen jók: görög, lengyel, bolgár, spanyol zöldségleves

Négy nemzet egy-egy népszerű hideg zöldséglevese. 

Görög joghurtleves

Fotó: mypotsandfrills.blogspot.com

Hozzávalók 4 személyre

3 kis dobozos görög joghurt

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

2 bögre tej

1 kígyóuborka

maréknyi vágott kapor

3-4 gerezd zúzott fokhagyma

1/2 teáskanál só

fehérbors

díszítéshez 3-4 mentalevél

frissen facsart citromlé

apróra vágott dió

Elkészítése

A hozzávalókat a dió, a kapor és a menta kivételével összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a kaprot, és a diót. Jégbe hűtjük, tálaláskor mentalevéllel díszítjük, túróval dúsíthatjuk.

Spanyol gazpacho – hideg paradicsomleves

Fotó: eatbelive.files.wordpress.com

Hozzávalók 4 személyre

10 dkg szikkadt fehér kenyér (áztassuk hideg vízben 10 percig)

1 kg nagyon érett paradicsom, hámozva, kockára vágva (jó minőségű konzerv paradicsomból is elkészíthető)

1 kockára vágott pirospaprika (kaliforniai is jó)

1 kockára vágott zöldpaprika

1 kockára vágott kígyóuborka

3 gerezd zúzott fokhagyma

150 ml extra szűz olívaolaj

2 teáskanál borecet

só, bors ízlés szerint

Elkészítése

Turmixoljuk össze a kockára vágott paradicsomot, a paprikát, uborkát, a zúzott fokhagymát és az olívaolajat! Az áztatott kenyeret nyomkodjuk ki, és tépkedjünk belőle nagy darabokat a paradicsomos-zöldséges tálba. Turmixoljuk össze az egészet, majd ízesítsük sóval, borssal és borecettel.

A levest leszűrhetjük, hogy jó krémes legyen, de rusztikusan (rostosan) is fogyaszthatjuk. Hűtve tálaljuk! Sokféleképpen készítik és ízesítik a spanyol paradicsomlevest. Tálalhatjuk olajbogyóval, főtt tojással, felkockázott uborkával, újhagymával, paprikával, és megszórhatjuk friss petrezselyemzölddel.

Bolgár uborkaleves – green gazpacho

Fotó: tastykitchen.com

Hozzávalók 4 személyre

70-80 dkg (kb. 3 db) hámozott, kockára vágott kígyóuborka

1 apróra vágott közepes vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

2 evőkanál frissen facsart citromlé

1 teáskanál juharszirup (méz, nádcukorral is jó)

1 teáskanál tengeri só

1 kis doboz natúr joghurt

3/4 bögre víz

Díszítéshez, tálaláshoz

4-5 mentalevél vagy citromfű

4-5 db felezett sárga koktélparadicsom

Elkészítése

A hozzávalókat turmixoljuk össze úgy, hogy minél krémesebb – egyneműbb – állagú legyen a leves. Ha sűrűnek találnánk, öntsünk hozzá kevés vizet.

A levest tegyük hűtőbe – legalább 2 órára -, tálalás előtt pedig mehet a fagyasztóba 30 percre. Nagyobb mennyiséget is elkészíthetünk belőle, a hűtőben napokig eláll. Minél tovább hűtjük, annál jobban összeérnek az ízei. Mentával, citromfűvel és sárga koktélparadicsommal tálaljuk.

Lengyel chlodnik – hideg céklaleves

Fotó: www.ich4pory.pl

Hozzávalók 4 személyre

2 nagy főtt vörös cékla

1 liter víz

kb. fél liter kefir

1 közepes vöröshagyma

vagy 3 újhagyma

1 kígyóuborka

2 evőkanál só

3 teáskanál cukor

1 csokor kapor

4-6 főtt tojás (elhagyható)

Elkészítése

A liternyi vízben főzzük puhára a céklát, majd hagyjuk kihűlni. A cékla kihűlt főzőlevéhez hozzákeverjük a kefirt, a sót, a cukrot, az apróra vágott hagymát és kaprot, valamint az apróra kockázott uborkát (az uborkát nem szükséges meghámozni). A levest tegyük a hűtőbe, és hűtsük legalább fél napig, hogy az ízek jól összeérjenek. Lengyelországban felezett főtt tojással tálalják, és meglocsolják friss tejföllel.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + négy =

hirdetés