Komolyzenészek, ahogy ritkán látni őket. Nikolaj Lund fotóművész zseniális képsorozata

Klasszikus zenészek portréfotózása nem lehet könnyű hivatás, óriási fantázia kell ahhoz, hogy ugyanazt a témát újra és újra másképpen dolgozza fel valaki, még inkább, ha közben magának a zenének az erejét, jellegét, továbbá a hangszer és a zenész viszonyát is szeretné kifejezni képben.

Nikolaj Lund mindezt rengeteg humorral, ötlettel műveli, közben időtlen eleganciával és a téma iránti hatalmas tisztelettel: ő maga is csellóművészként szerzett diplomát, végül azonban a fotóművészet mellett döntött. Így nála értelmet nyer az azonos szóval kifejezett párhuzam: egy zeneművet komponálnak, egy képnek kompozíciója van.

Kompozícióiban izgalmas és harmonikus viszonyban van a tér, a zenészek és a hangszereik, játszik a közeggel, a bútorokkal, az enteriőrrel és a formákkal is. Nyilatkozatai szerint elsősorban a zenészek inspirálják, az előkészített helyszínen pedig hagyja, hogy hasson rá a hangulat, az időjárás, a tér és a portré tárgya egyszerre. Néha a zenész személyiségét, néha a zene jellegét emeli ki, de mindig rendkívül kifejezően.

Az előadások alatt és után készült live- és backstage fotói sem kevésbé izgalmasak: szintén nem szokványosak és kedvet csinálnak egy komolyzenei koncerthez.

www.nikolajlund.com

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + kilenc =

hirdetés