Zen, a nyugalom kertje

A minket körülvevő világ visszatükrözi azt, amit sugárzunk kifelé. A gondolat elsőre furcsának tűnhet rohanó, globális világunkban, de ha belegondolunk, van ebben igazság. Az ingerült ember környezete is zaklatott, mivel visszatükrözi a rá ható ingereket, ugyanakkor egy higgadt, kiegyensúlyozott ember kiterjeszti a nyugalmát a környezetére, sőt – optimális esetben – bevonzza a nyugalmat.

Ugyanez elmondható a minket körülvevő tárgyi környezetre is. A tiszta, rendezett miliő kedvezően befolyásolja közérzetünket, ha viszont káosz uralkodik körülöttünk, nem találjuk (benne) a helyünket, gondolataink is csapongóbbak. Relaxáció, meditáció – többnyire a keleti kultúrához kötjük ezeket a fogalmakat. A térrendezés művészete Keletről szivárgott át hozzánk (a minimalista építészeti, lakberendezési irányzat is innét eredeztethető), a zen kertek újabban Nyugaton is nagy vonzerővel bírnak.

A kiotói Békés Sárkány

 

A zen kert eredetije – a világörökség része – kiotói Ryoanji templomban található, magyar fordításban Békés Sárkányt jelent. A 30 x 40 méteres kert lenyűgöző, pedig nincs benne semmilyen növény, három oldalról fal veszi körül, a negyedik oldalon pedig egy kis fatornác húzódik.

A kert homokfövenyét naponta gereblyézik, mégpedig úgy, hogy a sziklák mellett tökéletes köröket alkotnak, a fennmaradó részen pedig tökéletes egyeneseket húznak. Tizenöt szikla tartozik a kerthez, melyek közül egyszerre legfeljebb 14 látszik. Úgy tartják ugyanis, hogy a 15. szikla csak azok előtt mutatkozik meg, akik elérik a megvilágosodást.

A sziklák és a homoktenger jelentéséről számtalan elképzelés létezik, de az biztos, hogy aki ide eljut, az megnyugszik, pusztán azért, mert a részesévé válhat a varázsnak. Mi váltja ki a belső nyugalmat? Létezik erre már tudományos magyarázat is, eszerint a kert elrendezése úgy hat a tudatalattira, hogy végtelen nyugalom tölti el a kert szemlélőjét.

Olyan világ ez, amely érintetlen és állandó – a homokba gereblyézett hullámok az örökkévalóságot és a belső utazást (meditációt) szimbolizálják.

 

Nyitókép: No-longer-here/Pixabay

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

9 − 2 =

hirdetés