Hagyomány és értékteremtés: kézművész könyvkötészet

A hagyományos, papíralapú könyveket régóta temetik a digitális eszközök térnyerése miatt. Ebből kiindulva a könyvkötészetről is sokan gondolhatják úgy, hogy kihalófélben lévő szakma. Létezik egy könyvkötészet a fővárosban, ahol több mint 100 éves gépekkel és szerszámokkal dolgoznak. A Kézművész Könyvkötészet vezetőjével, Erdős Tiborral beszélgettünk.

A lélek hőmérője: a könyv. Mondd meg, mit olvasol, s megmondom: mi vagy, megmondom: mi az akaratod, célod, vágyad, álmod. (Juhász Gyula)

– Valóban kihalófélben lévő szakma a könyvkötészet?

– Sajnos igen. Ez év szeptemberében már nem is indítottak képzést, tehát már csak kifutó rendszerben működik.

– Igény lenne rá?

– Tapasztalataim szerint nemcsak igény van rá, hanem szükség is, ám a könyvkötőkre az emberek nagy része úgy tekint, mint szakdolgozatkötést végző szakemberekre. Aki bejön a műhelyünkbe, láthatja a könyvkötészetben rejlő sokszínűséget.

– Bemutatkozásukban írják: könyvkötő műhelyük magas színvonalú kézműves hagyományt visz tovább. Az elgépiesedett világban mit jelent a kézműves hagyomány könyvkötészetre vonatkoztatva? Milyen eszközökkel, technikákkal dolgoznak?

– A kézműves hagyományt a szó legszorosabb értelmében használjuk. Gépeink és szerszámaink zöme 100 évnél idősebb. Mindent kézzel végzünk! Igyekszünk a tradícióknak megfelelően dolgozni. Kézzel hajtogatjuk meg a papírokat, és fűzzük fel a könyvtestet. A gépeink is kézi erővel működnek, nincs is elektromos gépünk. Restaurálunk régi és új könyveket, iratokat, okleveleket, térképeket. Maximálisan törekszünk a korhű állapot visszaállítására.

– Jellemzően milyen kérésekkel keresik meg önöket? Van jól behatárolható igény?

– Nincs behatárolható igény, hacsak az nem, hogy a restaurálásnál a lehető legtöbbet mentsük meg az eredeti kötésből, az új könyveknél pedig az egyedi ötletek megvalósítása élvez elsőbbséget.

– Régi könyvek esetében mit jelent a korhű állapot? 

– A korhű állapot nem az eredeti állapot visszaállítását jelenti, ott, ahol már elveszett a borító, hanem a kötéstípus megfelelő kiválasztását – egészbőr, félbőr, vászon kötések – értjük rajta.

– Melyek a legkelendőbb borítók? Honnét szerzik be az alapanyagokat?

– A legkelendőbbek az egészbőr kötések, mert ezek a legszebbek, ezeket lehet igazán sokoldalúan díszíteni, vakdombor nyomással, aranyozással, domborítással. Az alapanyagokat nagykereskedésekből, illetve külföldi szakboltokból szerezzük be.

– Mely munkáira a legbüszkébb?

– Több szép munkánk volt már. Amit kiemelnék, az a Corpus Iuris Hungarici bordára fűzött, egészbőr kötéses, gerinc aranyozásos két kötetes kiadása a Magyar Mercurius kiadásában. Emlékezetes munka Janus Pannonius első verses kötete, amelyet a Pécsi Püspökség adott ki merített papírra nyomtatva, egészbőr kötéssel, de említésre érdemes az Okleveles Históriák félbőr kötése is, melyet a Közjegyzői Kamara rendelt meg tőlünk. Sok egyedi ötletet valósítottunk már meg. Kötöttünk 60×40 centiméteres könyvet is, ami a mérete miatt volt nagy kihívás.

– Rendszeresen tartanak nyílt napokat a műhelyben. Mit láthatnak a látogatók ilyen alkalmakkor? 

– Kétféle nyílt napot tartunk. Az egyik felnőtteknek szól, a résztvevők saját maguk – a segítségünkkel – készíthetik el a naplóikat, vagy a határidőnaplójukat. Mindent mi biztosítunk, ők csak a kreativitásukat hozzák. A másik iskolásoknak szól; itt röviden ismertetjük az írás, a papír és a könyvkötészet történetét, bemutatjuk a gépeket és a gyerekek aranyozó présen nyomhatnak egy bőr könyvjelzőt. Ez a program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg, és ingyenes az iskolai csoportoknak.

– Tanítványokat is fogadnak?

– Tanítványokat nem fogadunk, de tanfolyamot tervezünk.

– Hányan dolgoznak a Kézművész Könyvkötészetnél?

– Feleségemmel, Rétfalvi Orsolya papír- és könyvrestaurátorral ketten dolgozunk, mert egyelőre így is el tudjuk látni a megrendeléseket.

Van kedvenc könyvük?

– Őszintén szólva nincs, talán mert túl sok könyv ment át a kezeink között. Mi leginkább szakmai szemmel nézzük a könyveket. Könyvkötészeti szempontból a Kner könyvek a kedvenceink.

– Miben látja a szakma szépségét?

– A könyvkötészet a kultúra legtartósabb, legszélesebb körben elterjedt közvetítője. Mindig lehet alkalmazkodni a kor követelményeihez.

hirdetés
2 válaszok
 1. Konkoly Zsuzsanna
  Konkoly Zsuzsanna says:

  Üdv Néktek!
  Arra van-e lehetőség, hogy egyedül vagy kisebb csoporttal belekukkantson az ember a munkátokba? Könyvtáros vagyok, és nem valószínű, hogy átképezném magam könyvkötővé, de régóta csodálom a nyomdászok, könyvkötők munkáját, és ha lehetne, közelebbről megnézném a ti munkátokat.
  Üdvözlettel: K.Zs.

  Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × kettő =

hirdetés