Újrahasznosítás kreatívan: így készíthetsz díszkandallót kartondobozból!

Mindig vágytál egy kandallóra, a feelingre, hogy oda kuporodhatsz elé a szőnyegre a hideg napokon forró csokit hörpölgetve, de sajnos nincs a házban, lakásban? Dísz- vagy álkandallót játszi könnyedséggel készíthetsz! Csak pár doboz és tapéta kell hozzá; meleget ugyan nem fog adni, de garantáltan hangulatba hoz.

A fotón látható álkandalló mérete: 75 x 105 x 40 cm.

Én egy viszonylag alacsony méretű kandallót készítettem, mivel karácsonyi fotózáshoz használom majd leginkább. Méretileg és külalakra bármilyen lehet, határ a csillagos ég, és persze az sem mindegy, hogy hova szánod, mekkora hely áll rendelkezésedre.

Amire szükséged lesz

Kartondobozok

Univerzális hobby ragasztó

Tapétaragasztó

Olló / Sniccer

Téglafal mintás papírtapéta vagy habtapéta

Polcelem vagy deszka

Tömőanyag (karton, újságpapír)

Hogyan készült?

Először is kiötöltem, hogyan nézzen ki, majd elkezdtem gyűjtögetni a kartondobozokat. Viszonylag könnyű dolgom volt, mert egy kastélyhotelben dolgozom, és onnan könnyedén tudtam méretileg megfelelő dobozokat gyűjteni.

Amikor sikerült összegyűjtenem mindet, a kandalló felső és alsó részét képező hosszúkás dobozt kartondarabokkal alaposan kitömtem. Ez azért fontos, hogy bírja a terhelést, ha tárgyak kerülnek rá, ne szakadjon el vagy horpadjon be a doboz.

Miután kitömtem a dobozokat, egyszerűen összeállítottam a kitalált formát, és összeragasztottam őket. Univerzális hobby ragasztót használtam, pár helyen ragasztószalagot, mivel a tapéta nem ragad meg a szalag felületén. Tapétaragasztáshoz is a hobby ragasztót használtam, mert nem akartam szétáztatni tapétaragasztóval a dobozokat. (Tavaly egy kéményt készítettem fotózáshoz kartonból, ahhoz tapétaragasztót használtam, nem voltam vele megelégedve.)

Fényhatásként sólámpát választottam, ami elég nehéz, négy kiló, ezért ennek is kellett alátámasztás bőven. Fényfüzérrel vagy LED mécsesekkel is kellemes hangulatvilágítás érhető el.

Aki esetleg komolyabbra vágyik, akár hungarocellből is készítheti a kandallót. Én azért választottam kartont, mert idővel meg kell válnom tőle – nincs akkora helyem, hogy egész évben tároljam.

A kandalló hátulját csak két oldalt és felül ragasztottam, alul szabadon hagytam, hogy a sólámpa kábelét ott ki tudjam vezetni. Érdemes egy bútorlapot vagy polcelemet a tetejére tenni, így stabilabb felületet kapnak a ráhelyezendő tárgyak.

Gazdaságosan kihozható, praktikus és látványos dekorelem az őszi, téli időszakban, Mikulásra is összeállítható gyerekeknek.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 1 =

hirdetés