8 dolog, amiért az ősz nagyon szerethető

Az élet szép. Ősszel is.

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok

Csodálatos a természet kora ősszel! Reggelente gyönyörködhetünk a hajnali párák látványában. Az alacsonyabb napállásnak köszönhetően – felhőtlen égbolt alatt – egész nap ragyogóak a fények, friss a levegő, s ha enyhe szélmozgás is társul ehhez, a nagyvárosokban nem ül meg a szmog. Nagy sétákat tehetünk az avarillatú erdőkben, túrázhatunk – üdítő program a testnek, (szín)terápia a léleknek.

autumn-996009_640

Hangulatos dekorációkat készíthetsz

Ősztől tavaszig többet tartózkodunk zárt helyen – otthon, irodában -, szezonális dekorációkkal feldobhatjuk a hangulatunkat és a helyiségeket. Őszi dekoroknál bátran nyúlhatunk a természet kincseihez: vadgesztenye, törökmogyoró, dió, fenyőtoboz, makk, színes falevelek, natúr vagy festett faágak… Különleges ajtódíszeket is készíthetünk az őszi terményekből.

Nemcsak az angolszász országokban, hanem nálunk is népszerűek a tökdekorok; a magyar népi kultúrában is régóta jelen, elődeink is készítettek töklámpásokat. (Ráadásul az olajtök az Őrégi tájegységben kiemelt szezonális haszonnövény. Őrség Aranyának nevezik helyben termelt növényből kinyert tökmagolajat, és hagyományosan kora ősszel rendezik meg a Tökfesztivált. Nem érdemes tehát az angolszász hagyományok begyűrűzése miatt a Halloween-tökökre haragudni.)

Olajtökből tökmécsest készíthetünk, gyerekekkel közösen tökházikót is faraghatunk, ajtóval, ablakokkal. A tökdekorok üde színeivel melegséget, vidámságot csempészhetünk otthonunkba, munkahelyünkre.

Az ősz (szépen) öltöztet

Az őszi ruhatár a legvariábilisabb. Már nem izzadunk bele a ruhába, még nem fázunk szoknyában. A tavasz is gyönyörű, de ősszel valósággal ragyogunk: még napsütötte a bőrünk, kevesebben küzdünk súlyfelesleggel, mint tavasszal, a kiadós téli lakomák után. Újra sminkelhetünk, nem olvad le rólunk. Előkerülhetnek a szekrény mélyéről a színes bolerók, kardigánok, sálak, átmeneti kabátok, s megannyi kedvenc kiegészítőnk. Kedvünkre variálhatjuk a harisnyanadrágokat is – üdítőleg hat ránk a színek, minták kavalkádja.

vest-1031127_640

Őszi csemegék

Sok termés ősszel érik be, szeptember elején kezdődik a szüret, (felhasználástól függően) eltarthat egészen októberig. Kezdődnek a Szedd magad! alma akciók, országszerte tartanak szüreti vigasságokat, változatos programokkal. Ősszel szüretelhetjük a gesztenye- és diófa termését is, ilyenkor a dióbél héja még könnyen lehámozható, a zsenge dió tápláló, finom csemege.

Otthon, édes otthon. Bevackolhatsz

Kezdődik a bevackolós időszak, az otthonunkban töltődhetünk. Jöhetnek a könyvek, magazinok, filmek, zenék, nagy sütés-főzések, családi, baráti összejövetelek, hétvégi szieszták, lakásszépítés, dekorálás, bármi, ami kikapcsol, lazít, örömet ad. Próbáljuk az otthonunktól távol tartani a stresszt!

book-691407_640

Kint is jó, bent is jó – gyerekkel

Előkerülhetnek a benti játékok – olvassunk együtt könyvet, kreatívkodjunk közösen, szervezzünk gyerekzsúrt, találjunk ki közös benti programokat! Színes falevelekből sok ötletes játék, dekoráció készíthető, gondoskodjunk madáretetőről is. Szép időben a levélseprés, a gereblyézés is vidám családi program lehet, főleg, ha a kertben grillezni is tudunk. Egy-egy fotó erejéig a levelekből látványos, vidám kompozíciókat készíthetünk.

Vár a konyha

Valószínűleg ősszel és télen készül a legtöbb házi süti. Kísérletezhetünk új ételekkel egy-egy ráérősebb napon. 

Közelednek az ünnepek

Lassan, de biztosan közelednek a téli ünnepek – jó esetben pusztán ennek a gondolatától jobb lesz a hangulatunk…de ne a várakozás bűvöletében élj, éld meg a pillanatot! Az élet csoda. Az ősz csodálatos.

Nyitókép: Pölcz Klaudia Photography

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 5 =

hirdetés