A leánybúcsú a barátságról szól. Ötletek szép élményekhez

Itt a nyár, az esküvők ideje, egyben a leánybúcsúké is: ilyenkor megünnepeljük a barátnőt, aki férjhez megy. A barátok általában boldogan vetik magukat a szervezésbe, ha erre adná valaki a fejét, a tanácsunk az: a jó leánybúcsú titka a meglepetés, a sztorik, amiket később fel lehet idézni, illetve a közös és szép élmények. Vagyis a lényege igazából a barátság. Mindig olyan ünnepet szervezzünk, ami a férjhez menő barátnőnek szól, tehát a program kapcsolódjon az ő világához.

A leánybúcsúknak nem kell feltétlen olyan klisékből állniuk, mint amiket az amerikai filmekben látni, nem elengedhetetlen kellékük a limuzin sem. Az első pontja mindenképp a meglepetés: minél nagyobb, annál jobb. Ha a barátok között esetleg kolléganők is vannak, és a főnök is rávehető egy ilyen csalásra, akkor például „berendelheti” dolgozni a leánybúcsú napjára: lehet szervezni meetinget, de a tematikát építhetjük valamilyen sportra is, ha azt társakkal űzi rendszeresen az illető, hobbira, vagy a vőlegényt is hívhatjuk segítségül. Minél kevésbé van kedve egy menyasszonynak egy feladathoz vagy programhoz, annál nagyobb lesz a meglepetés és öröm, amikor kiderül, hogy valójában egy leánybúcsúról van szó, és annál színesebben lehet mesélni már a kezdetektől, hogy mit érzett, mikor kezdett gyanakodni, mennyire nem volt kedve a párjával focimeccsre menni, nem is értette, miért hívta, hiszen sosem szokta stb.

Ma már számos alternatívát kínál a rendezvényszervező piac: van szabadulószoba kifejezetten leánybúcsúkra építve, de nagyon jó élmény tud lenni egy pár órás főzőtanfolyam, ahol azután a vacsorán fel lehet idézni a régi szép emlékeket, és egyben egy kis útravalót adni a menyasszonynak a főzéssel kapcsolatban: érdemes olyan menüt választani, aminek az elkészítése egy kicsit feszegeti a határokat, mint a házi tészta készítése, valamilyen különleges desszert vagy nehezebb torta sütése. Vannak kreatív, kézműves programok, wellness vagy szépítő, kozmetikai csomagok, illetve például közös stílustanácsadás is. De lehet menni „leánybúcsú” jelző nélkül is például sportolni, kenutúrára, vadvízi evezésre, falmászásra stb. S persze aztán este tivornyában folytatni, ha van hozzá kedv. Tulajdonképpen bármilyen tematikát be lehet építeni a programba, amihez kötődése van a menyasszonynak. A lényeg mindig az, hogy legyen benne sok-sok lehetőség nagy beszélgetésekre, a közös élmények felidézésére, mert ilyenkor magától jön erre az igény.

A legjobb, ha közösen szervezzük a leánybúcsút: egyrészt több embernek több ötlete van és a feladatok is megoszlanak, másrészt így olyan barátnők is megismerhetik egymást még a leánybúcsú előtt, akik egyébként még nem találkoztak, így mindenki már ismerősként üdvözölheti egymást a programon és a hangulat is jobb lesz.

Sokféle játékot lehet kitalálni, de a legjobbak azok, amelyek erősítik a kapcsolatokat:

például mindenki leírja egy közös történetét a menyasszonnyal egy cetlire, és ezeket egy kalapból felolvasva ki kell találni, hogy kivel történhetett meg a társaságban. Ugyanígy az is jó ötlet, ha egy nyugodtabb pillanatban, vacsora vagy iszogatás közben mindenki elmeséli, hogyan találkozott először a menyasszonnyal vagy mit gondolt róla az első benyomásra vagy csak miért szereti. Nyilván mindig csak olyan embereket érdemes meghívni a leánybúcsúra, akik tényleg barátai a menyasszonynak. Egy másik játék szintén egyszerre humoros és megindító pillanatok sorát hozhatja: mindenki leírja egy cetlire, szerinte mi a boldog házasság titka, a menyasszony pedig sorra kihúzza és felolvassa őket.

Gyakori játék szól arról, hogy a menyasszony ismeri-e eléggé a vőlegényt: kérdésekre kell válaszolnia, amiket a vőlegénnyel előre meg szoktak beszélni. Ebben lehet, érdemes hagyni a vőlegényt, hogy maga találjon ki kérdéséket, nem biztos, hogy ugyanazt az ismeretanyagot tartják ők fontosnak egymással kapcsolatban, amit mások. Például mi a kedvenc színe, étele, itala, mi az aszcendense és hasonló, sablonos kérdéseket lehet, soha nem is tettek fel egymásnak. Van, aki úgy él boldog kapcsolatban, hogy nem tudja, mekkora élete szerelme cipőmérete: sok, valahol negyven felett.

Másrészről az ilyen, mellékesnek tűnő kérdések mégis sok humort hozhatnak magukkal, persze, jó ízlésnek ebben az esetben a menyasszony habitusa szab határt, és arra is érdemes figyelni egy ilyen kérdéskör összeállításánál: nem biztos, hogy jó érzést okozunk az esküvő előtt, ha jegyespár egyik tagját azzal szembesítjük, mi mindent nem tud a szerelméről. Ha viszont jól felel, kaphat például a vőlegényénél beváltható kuponokat mondjuk olyan programokra, amelyeken ő szeretne inkább részt venni, mint például egy romantikus mozizás.

Kedves játék az is, ha a menyasszonynak szerelmes levelet kell írnia, de furcsa, kötelezően belefűzendő szavakkal, mint például a kávézacc vagy a hegesztő. Ezt lehet kötni a vőlegény munkájához is, ha például jogász vagy informatikus, olyan stílusban és nyelvezettel kell a menyasszonynak levelet írnia, végül pedig felolvasnia neki – telefonban. Lehet készíteni vőlegény puzzle-t gyerekkori és mostani fényképekből, és a menyasszonynak ki kell raknia.

Jópofa lehet a „Hogyan magyaráznád el a vőlegényednek játék?” Minél több kínos szituációt érdemes összegyűjteni (például húszezer forintot költöttél egy ruhára, puszit adott a szomszéd fiú, kiégetetted vasalás közben a kedvenc ingét, ráborítottál a laptopra egy pohár bort stb.), miközben a magyarázatba kötelezően bele kell fűzni furcsa szavakat.

Van ezer olyan feladat, ami jól is, rosszul is elsülhet, a menyasszony személyiségétől függően, mint az, hogy petrezselymet vagy óvszert kell eladnia, keringőznie különböző férfiakkal, tanácsot kérnie a házasságra vonatkozóan idegenektől stb. Hasznos ötlet, ha a menyasszony az egész program elején kap néhány segédkártyát, „passz” vagy „telefonos segítség” és hasonló feliratokkal, vagy szimplán szóban adunk neki lehetőséget arra, hogy valamire nemet mondjon.

A leánybúcsún ajándékozni is szoktak: kedves ötlet egy dobozban különböző kicsi levélkék sora, nyisd ki, ha szomorú vagy, nyisd ki, ha összevesztetek, nyisd ki, ha gyereked született, nyisd ki, ha kifogytatok a pénzből stb. Ezeknek a megírásába szintén érdemes mindenkinek bekapcsolódni, illetve néhány olyat is elrejteni benne, amiket még ott a lánybúcsún kibonthat a menyasszony, illetve néhányat az esküvő napjára is tartogatni. Egy másik kedves ajándék, ha mindenki ír egy receptet és hozzá pár sort, esetleg randiötleteket a tartós szerelemért.

A lényeg az, hogy ezer jó emlék szülessen.

– FK –

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − tizenhárom =

hirdetés