Mindig van választásunk! A nézőpontváltásban rejlő erő

Megváltoztatni a gondolkodásunkat, elhagyni egy rutinná vált kellemetlen szokást vagy kilábalni egy nehezebb időszakból mind olyan feladat, amelyről könnyebb beszélni, mint megtenni. Sokunk pontosan ezért marad a megszokottban, mert az ismert rossz jobb, mint az ijesztő ismeretlen. Csakhogy attól, hogy valamit nem ismerünk, még nem jelenti, hogy ne válna a hasznunkra. Az ehhez szükséges első lépés megtételéhez pedig nézőpontváltásra van szükségünk.

 

Viselkedésünk nagy része tudatalatti és rögzült hiedelemrendszer. Észre sem vesszük, mikor hogyan gesztikulálunk, milyen hangsúllyal beszélünk, vagy hogy mennyire látszanak az arcunkon a grimaszok, ha nem tetsző dologgal találjuk szembe magunkat. Ezeket mind a hiedelmeink és az agyunk azon része irányítja, amelyik a külvilág által nyert ingerek feldolgozásáért felelős. Mindannyian látjuk valamilyennek a világot. Nincs helyes vagy helytelen, csupán a saját benyomásaink és tapasztalataink léteznek. De előfordul, hogy azzal a tudással, amivel eddig éltünk már nem tudunk fejlődni, kimászni a gödörből, új ingerekre van szükségünk.

Biztosan megfigyelted már, hogy mennyivel egyszerűbb másnak tanácsot adni, még akkor is, ha a te problémád sokkal kisebb, viszont amikor rád kerül a sor, tanácstalan leszel és fogalmad sincs, merre lépj, hova indulj el. Eltévedtél. Ez azért van, mert míg másnak új szemszögből nyújtasz információt, te beragadtál a saját hiedelmeid közé, amelyek már nem vezetnek semerre. Csak stagnálsz, az élet pedig elhalad melletted. De nem kell ennek így maradnia, van ugyanis egy olyan módszer, amely segít neked, hogy újra értelmezd az eddig tapasztaltakat és más nézőpontból lásd ugyanazt a megoldásra váró feladatot. Ez a neurolingvisztikai programozás, más néven NLP.

Ha nem hallottál még róla, semmi baj, a neve se ijesszen meg! A neuro annyit tesz, mint azon része az agynak, ahová az ingerek érkeznek az érzékszerveiddel tapasztaltakon át. A lingvisztika a beszédet jelenti, ugyanis akár kimondasz valamit, akár csak magadban fogalmazod meg, ezek a szavak, gondolatok is mind a hitrendszeredet erősítik. Ezeknek a megváltoztatásában segít az NLP, mintha a frissített verziódat töltenéd le a régi, elavulttal szemben.

Képesek vagyunk a régi beidegződéseinket és megszokott viselkedésünket újakra cserélni, az agy be tud fogadni új tapasztalatokat és rendszerré alakítja. De hogyan?

– Minden azzal kezdődik, hogy egyáltalán felismerjük azt a bizonyos gondolatot, mentális programot, ami fut a fejünkben és ez adott helyzetekben bekapcsol – mondja Ujvári Niki, mindfulnes coach. Tehát az első lépés a tudatosítás. A következő lépés, hogy tudnunk kell, mit szeretnénk helyette, hova szeretnénk eljutni, vagyis megfogalmazzuk a célt. Ha ez megvan, akkor meg kell találnunk a hogyant, vagyis annak módját, hogy a jelen állapotból a vágyott állapotba kerüljünk. Most hogy már tudjuk, mit kell tennünk, nem marad más hátra, mint a cselekvés. Ez így leírva elég egyszerűen hangzik, néhány lépés és készen is vagyunk. Pedig milyen egyszerű is lenne, ha csak átkattintanánk egy kapcsolót az agyunkban és egy csapásra minden megoldódna. A valóság azért ennél jóval árnyaltabb. Ha a gondolkodásmódunkon szeretnénk változtatni, az valószínűleg hosszabb folyamat lesz, ami hetekig, hónapokig, sőt adott esetben akár évekig is eltarthat. Hiszen ha belegondolunk, a régi mentális programokat is már évek, sőt lehet hogy évtizedek óta futtatjuk, időbe telik, amíg felül tudjuk írni őket és az új mentális program veszi át a helyét és lassan az válik természetessé.

Mivel ez rajtunk álló folyamat, tennünk is kell érte. Annyi nem lesz elég, hogy elolvasunk egy könyvet, vagy hallgatunk egy szakembert órákon át beszélni a módszerről, majd hazamegyünk és minden megy tovább a megszokott rendszerben. Ha eljutunk oda, hogy változtatni szeretnénk, tudnunk kell azt is, hogy bizony meg kell erőltetnünk magunkat. Ez persze kényelmetlen és sokakat elijeszt, de a folyamat része.

A kulcsszó a tudatosság

– A gondolkodásmódunk megváltoztatása és a régi hitrendszerek felülírása sohasem egyik napról a másikra történik. Fontos, hogy a folyamat során – akár egyedül vágunk bele, akár segítséget kérünk – végig türelmesek legyünk magunkkal. Ha tudatosan figyeljük magunkat és el tudjuk csípni a gondolkodási mintákat, akkor sokkal könnyebben tudunk rajtuk változtatni is, hiszen már tudatában vagyunk, hogy mi is zajlik pontosan bennünk. Az eredményesség titka a cselekvésben rejlik. Abban, hogy nap mint nap teszünk azért, hogy változtassunk. Sokat segíthet például az új rutinok kialakítása, amelyek megtámogatják ezt a változást.

Hozzunk bármilyen nézeteket is magunkkal a gyerekkorból vagy legyen szó a felnőtt éveink során felszedettekről, nem kell hogy ez végleges legyen. Mindig dönthetünk úgy, hogy eltávolodunk attól, amiben most vagyunk és mehetünk a másik irányba. Az életben folyamatosan fejlődünk, amely folyamatban néha kellemetlen vagy kockázatos lépéseket is meg kell lépnünk. A kényelmes előbb-utóbb már szorítani fog, ilyenkor ne félj megtenni, amit meg kell. Persze rémisztő, és jönnek majd negatív hangok is, mert akármit csinálunk, valaki mindig megtalál a véleményével. De ez nem rólad szól, ez róla szól és arról, hogy tudat alatt irigy, amiért  te meg mered tenni, amit ő nem. A saját életednek te vagy a kapitánya, senki más.

– A változáshoz elengedhetetlen a felelősségvállalás. Ennek hiánya könnyen tetten érhető például az ilyen és ehhez hasonló kijelentésekben: „nincs más választásom”, „ezt kénytelen vagyok megtenni” vagy „XY megbántott”. Mindig van választásunk. Mi döntjük el, hogyan reagálunk a külvilág eseményeire, mi döntjük el, hogyan érzünk és hogyan cselekszünk. Ennek felismerése az alapja annak, hogy el tudjuk indítani a változást az életünkben. Áldozatszerepből nem fogunk tudni felülkerekedni a problémán. A legfontosabb, hogy saját magunkért felelősséget vállaljunk.

Az eredmény pedig nem marad el. Valamilyen formában már biztosan volt az életedben egy vagy akár több olyan meghatározó pillanat, amikor rádöbbentél, valamit máshogyan is lehet. Legyen ez egy recept, egy feladvány megoldása vagy csak a ruha összehajtása. Most ez persze elég szegényes példának tűnik, de a lényeg az benne, hogy rájöttél, másképp is lehet. Emlékezz vissza, milyen érzés volt! Felszabadító? Örömteli? Úgy érezted több lettél általa? Elgondolkodtál, hogy vajon mi mindenről nem tudsz még? Valószínűleg igen, nos az NLP is ezeket az érzéseket adja majd neked. És a lehetőséget, hogy fejlődj. Felébreszt és kicsalogat a csigaházadból. Új dolgokat ismersz meg a világról, másokról, de leginkább magadról. Ráébredsz, hogy ahogyan eddig csináltad elvitt az egyik állomásig, de most már át kell szállnod, hogy tovább haladhass. Kíváncsi leszel, mi minden rejlik még benned és már meg lesz a vágy, hogy ne térj vissza a régi gondolkodásmódodhoz.

– Én azt vallom, hogy amit egyszer már megláttunk, azt többé nem tudjuk nem látni. – zárja Niki. Ha megláttuk, tapasztaltuk, hogy milyen az, amikor máshogy nézünk rá egy helyzetre, akkor ez a tapasztalás velünk marad. Felnyitja a szemünket, hogy jé, ezt másképp is lehet, mint ahogy eddig gondoltam. Az, hogy ez a folyamat hosszabb távon mennyire lesz sikeres, azon múlik, hogy hajlandóak vagyunk-e beletenni az energiát és a belső munkát.

 

Nyitókép: silviarita, Pexels

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

18 − tizenhat =

hirdetés