A rózsa gyökereztetése: nyár végén kezdhetjük a szaporítást!

hirdetés

hirdetés

Létezik néhány rózsafajta, amely dugványozással is nevelhető. Ilyenek például a vadon nőtt régi példányok. Találkozhatunk olyan fajokkal is, melyeket szárból nem tudunk nevelni, ezek főleg a nemesített fajták, például a Teahibrid Rózsák.

Az alanyok begyűjtésének ideje nyár vége, amikor még meleg az idő, de a szárak nedvességtartalma megfelelő. Egyesek szerint a teliholdkor eltávolított szárak eredményesebb gyökereztethetők. Az biztos, hogy az egy évnél öregebb bokrokról érdemes körül belül 15 centiméteres és 3-4 rüggyel rendelkező ágat választani. A leveleket a száron hagyva kell majd vízbe helyezni.
A sikeres neveléshez bevethető az ún. „fűzfa víz”, ami serkenti a gyökérképződést. A fűz kérgét vízbe kell helyezni, majd lefedni, s így hagyni néhány napig. Az így kapott fűzfa vízben egy napig állhat a rózsadugvány, majd tiszta vízben gyökeresedhet tovább.

Kiültetés

A dugványokat 2/3 részükig elásva ősszel, nem túl nedves helyre kell kitelepíteni, télre pedig le fedni például befőttes üveggel. A kiültetés után 8-10 héttel lehet őket áthelyezni, ha szükséges, még a fagyok előtt. A gyökerek nagyon törékenyek, ezért csak akkor mozgassuk a dugványokat, ha nem fejlődnek a helyükön. A telet átvészelve a rózsák tavasszal bokrosodnak és nyáron már pompás virágokkal díszítik a kertet.

Szerző: Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

 

Kapcsolódó összeállítás

Miért nem virágzik a rózsabokor?

 

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás