A rózsa gyökereztetése. Nyár végén kezdhetjük a szaporítást!

Létezik néhány rózsafajta, amely dugványozással is nevelhető. Ilyenek például a vadon nőtt régi példányok. Találkozhatunk olyan fajokkal is, melyeket szárból nem tudunk nevelni, ezek főleg a nemesített fajták, például a Teahibrid Rózsák.

Az alanyok begyűjtésének ideje nyár vége, amikor még meleg az idő, de a szárak nedvességtartalma megfelelő. Egyesek szerint a teliholdkor eltávolított szárak eredményesebb gyökereztethetők. Az biztos, hogy az egy évnél öregebb bokrokról érdemes körül belül 15 centiméteres és 3-4 rüggyel rendelkező ágat választani. A leveleket a száron hagyva kell majd vízbe helyezni.
A sikeres neveléshez bevethető az ún. „fűzfa víz”, ami serkenti a gyökérképződést. A fűz kérgét vízbe kell helyezni, majd lefedni, s így hagyni néhány napig. Az így kapott fűzfa vízben egy napig állhat a rózsadugvány, majd tiszta vízben gyökeresedhet tovább.

Kiültetés

A dugványokat 2/3 részükig elásva ősszel, nem túl nedves helyre kell kitelepíteni, télre pedig le fedni például befőttes üveggel. A kiültetés után 8-10 héttel lehet őket áthelyezni, ha szükséges, még a fagyok előtt. A gyökerek nagyon törékenyek, ezért csak akkor mozgassuk a dugványokat, ha nem fejlődnek a helyükön. A telet átvészelve a rózsák tavasszal bokrosodnak és nyáron már pompás virágokkal díszítik a kertet.

Szerző: Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + tizenkilenc =

hirdetés