Add le, ha felesleges, vidd el, ha kell! Bútorok, játékok, dísztárgyak, konyhai eszközök is gazdát cserélhetnek az újrahasznosítási központokban

ujrahasznositasi_kozpont1700

Két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ (SZÚK) nyílt budapesti helyszíneken 2016 őszén. Nincs ilyen létesítmény még az országban, de információink szerint más településeken is tervben van. A 7862 és 4351 négyzetméter össz alapterületű létesítmények fenntartója a FKF Nonprofit Zrt., a megvalósítás 711 millió forintot igényelt, ebből közel 94 százalékot uniós forrásból finanszírozott Budapest Főváros Önkormányzata.

Az újrahasználati központok célja a hulladékkeletkezés csökkentése, az újrahasználati arány növelése mellett a rászorulók szociális megsegítése. Olyan használati tárgyak cserélhetnek gazdát, amelyek tulajdonosaik számára értéktelenné, feleslegessé váltak. 

ujrahasznositasi_kozpont4700

Mennyire vált ismertté a lakosság körében a SZÚK? Mik az első (töredék)év tapasztalatai? Többek között erre voltunk kíváncsiak. Az FKF Nonprofit Zrt. szóvivője, Dorogi Gabriella válaszolt kérdéseinkre.

– A nyitás óta valamivel kevesebb mint fél éves tapasztalattal rendelkezünk. A látogatottság egyértelműen folyamatosan növekszik mindkét létesítményben, és egyre több eszköz, tárgy érkezik be újrahasználatra. Érdekes, hogy a beszállítás volumene csak kicsivel magasabb, mint a kivételezésé, és a kettő egymással arányosan növekszik. Ez azt jelenti, hogy egy folyamatosan változó nem túl nagy mennyiségű, de lassan növekvő készlet van bent mindkét központban.

Statisztikai adataink alapján a XV. kerületi létesítmény látogatottabb, amit valószínűleg a Budapesten egyedülálló, modern, közel 50 hulladéktípust befogadó hulladékudvarának is köszönhetünk. Hulladékudvar a XVIII. kerületi SZÚK létesítményben is van, de az a jóval kisebb ingatlan miatt kevesebb hulladéktípust tud átvenni. A hulladékudvarok mindkét létesítményben ugyancsak folyamatosan növekvő, és már most kiemelkedő látogatottságnak örvendenek, nagyon jelentős mennyiségű szelektíven gyűjtött hulladék érkezik be.

Jellemzően milyen tárgyakat visznek be a központokba?

Alapvetően minden kurrens, háztartásokban előforduló használati és dísztárgy leadható. A leggyakoribb leadott tárgyak: bútorok, sporteszközök, könyvek, játékok, de szép számmal érkeznek be dísztárgyak, konyhai eszközök is.

Milyen feltétellel vihetők el a leadott tárgyak?

Az újrahasználati központ deklarált célja a lakosságnál keletkező hulladékmennyiség csökkentése, vagyis a még használható, de tulajdonosa számára már szükségtelen eszközök más tulajdonoshoz juttatásán keresztül történő hulladékmegelőzés. Ezen cél megvalósításához egyedül csak a jogszabályban előírt keretek betartása mellett végzünk személyes adatrögzítést és tárolást. Mind a leadó, mind az átvevő ügyfelek személyes adatai rögzítésre és archiválásra kerülnek. Ennek oka a tárgyak átadóinak, átvevőinek követhetősége és a bűncselekményből származó tárgyak létesítményünkön keresztüli legalizálásának megakadályozása.

Mivel a cél a fentebb említett hulladékcsökkentés, így bárki bármennyi tárgyat elvihet, a tárgyakon feltüntetett tárolási, raktározási díj, társaságunknak való megfizetését követően.

Fontos információ azoknak, akik szeretnének elvinni leadott holmikat: 100, 500, 1000, 5000, 10000 forint (+ 27 áfa) összeget kell fizetni a tárgyakért tárolási díjként. A legmagasabb árkategóriába (10 000 forint + áfa) a komplett bútorok, például a szekrénysorok, az ülőgarnitúrák tartoznak. Az ún. szóló bútorok – fotelek, székek, asztalok stb. – raktározási díja 5000 forint+áfa. A sporteszközök, háztartási kisgépek tárolási díja 1000 + áfa. Apróbb holmik raktározásáért 500 vagy 100 forintot (+áfa) kérnek. (A szerk.)

ujrahasznositasi_kozpont2700

A leadásra szánt tárgyakat milyen szempontok szerint ellenőrzik?

A leadásra szánt tárgyak minden esetben ellenőrzésen esnek át, melynek kapcsán azt vizsgáljuk, hogy a tárgy az eredeti funkcióját még betölti-e, rendeltetésszerűen használható-e. Ezt követően még a tisztaságát és általános megjelenését is vizsgáljuk. Ha ezen szemrevételezéses ellenőrzésen megfelel, csak akkor kerülhet az újrahasználati központ bemutatótermébe, raktárába. Amennyiben nem, akkor a létesítmény hulladékudvarába, anyaga szerint kerül hulladékként elhelyezésre.

A szemléletformálást célzó tevékenység mi módon valósul meg? 

A legfontosabb szemléletformáló, edukációs tevékenységeink: óvodai és iskolai csoportok számára interaktív környezetvédelmi tanóra, foglalkozás, előadás tartása, előzetes egyeztetést követően. Pedagógus oktatónapok negyedévente; bel- és kültéri interaktív, szemléletformáló játékelemek egyének és csoportok számára, igény szerint Kuka Manós gyermekoktatófilmek vetítése, kézműves foglalkozások megtartása hulladék alapanyagokból.

 

Szemléletformáló és Újrahasználati Központ (hulladékudvar) elérhetőségek

Budapest XV. kerület Károlyi Sándor utca 166.

Budapest XVIII. kerület Besence utca 1/A

Nyitva tartás: Hétfőtől szombatig: 8-20 óra. Vasárnap zárva.

További információk >>

 

A cikk kapcsán számos olvasói észrevétel, kérdés érkezett. Ezeket továbbítottuk a fenntartónak, itt olvashatók a válaszok:

hirdetés
3 válaszok
 1. Beatrix
  Beatrix says:

  Hű de bunkók! Most ha tényleg odaviszek egy ülőgarniturát akkor nem veszik át mert nincs nálam a szemétszállítás csekk?
  Elmennek a picsába!
  Erről miért nem szóltak a cikkben?

  Válasz
 2. Ézsiás Ferenc
  Ézsiás Ferenc says:

  Kedves Simon Éva!

  Nekem szükségem lenne egy ágyra mert egy bontott ágy betéten tudok csak aludni Érden.
  Hol lenne ez az ágy mert a szállítást kifizetném ha nem túl messze van,és még meg van.Ha még esedékes kérem írjon eliza01@ vipmail.hu-ra Köszönöm Erzsébet

  Válasz
 3. Alma
  Alma says:

  Sziasztok, a facebookon rengeteg cserebere, ingyen adom, fillérekért adom csoport van.
  Próbáljátok meg dolgaitokat ott elcserélni, vagy megszerezni.
  Az Fkf meg menjen a csudába!!!!
  Marha drága a szemétdíj, és még szívatnak is…pfffff.

  Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 17 =

hirdetés