Add le, ha felesleges, vidd el, ha kell! Használt tárgyak cserélhetnek gazdát az újrahasználati központokban. Olvasói kérdésekre válaszolt a fenntartó

ujrahasznositasi_kozpont1600

Néhány napja írtunk a budapesti Szemléletformáló és Újrahasználati Központokról (SZÚK), ahol bárki leadhatja feleslegessé vált tárgyait – bútorokat, konyhai felszereléseket, dekortárgyakat, könyveket, játékokat, sportszereket… szinte mindent, ami egy átlagos háztartásban előfordul. A leadott holmik jelképes raktározási díj ellenében elvihetők.

Rengetegen olvasták az összeállítást. Itt található:

Számos észrevétel és kérdés érkezett a cikk kapcsán. A leggyakoribb kérdéseket továbbítottuk a létesítményeket fenntartó a FKF Nonprofit Zrt-nek. A válaszokat változtatás nélkül közöljük.

Több olvasó jelezte, hogy csak az adhat le tárgyakat az Újrahasználati Központokban, aki csekkel igazolja, hogy a szemétszállítási díjat befizette. Ez valóban így van?

– Ez a hulladékudvarban a mennyiségi limitig történő ingyenes hulladékleadás feltétele. Az újrahasználati központban a tárgyak leadása budapesti lakcímkártyával és fényképes személyazonosító okmánnyal lehetséges. Rögzítésre kerülnek a ezeken szereplő ügyféladatok, az adatkezelési és tárolási jogszabályok szigorú betartása mellett.

Az igazolványok bemutatásának, személyes adatok rögzítésének szerepe a bűncselekményből származó tárgyak létesítményünkön keresztül történő legalizálásának kivédése.

Bárhonnét fogadnak tárgyakat az Újrahasználati Központokban vagy csak budapesti lakosoktól? 

– Kizárólag budapesti lakcímkártyával rendelkező lakos adhat le tárgyakat a létesítményekben, de bárki vihet el.

Többen jelezték, hogy nehezen tudják megoldani a beszállítást, főleg nagy bútorok esetén. Nekik mit javasolnak? Nem terveznek kiegészítő szolgáltatást?

– Társaságunknak a szállítás nem profilja, sem kapacitásunk, sem engedélyeink, illetve tevékenységi körünk nem teszi ezt lehetővé. Ajánljuk, hogy erre szakosodott szakvállalkozásokat keressenek meg.

ujrahasznositasi_kozpont2700
Többen nehezményezték, hogy raktározási díjat kell fizetni a leadott tárgyakért, így az elvitel nem ingyenes…

– Társaságunk fő profilja a hulladékkezelés, így a szóban forgó két létesítménynek is alapvető célja a hulladékmegelőzés, hulladékcsökkentés, emellett járulékos szociális haszna is van. A raktározási díj fizetési kötelezettség oka a létesítmények üzemeltetése kapcsán felmerülő költségek kis mértékű enyhítésére, illetve azon tény ismerete, hogy az ember meggondolja, mit vigyen el, ha ugyan keveset is, de pénzt ad érte. Díjfizetés nélkül aki nem környezettudatos, az korlátlanul elvihetne mindenfélét, majd amire még sincs szüksége otthon, kidobja. Ezzel az alapvető célunk – a hulladékcsökkentés – szenvedhetne csorbát.

 

Szemléletformáló és Újrahasználati Központ (hulladékudvar) elérhetőségek

Budapest XV. kerület Károlyi Sándor utca 166.

Budapest XVIII. kerület Besence utca 1/A

Nyitva tartás: Hétfőtől szombatig: 8-20 óra. Vasárnap zárva.

Újrahasználati központtal kapcsolatos kérdések esetén hívható: +36 20 221 6171

További információk >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 5 =

hirdetés