Advent napjai. A karácsonyi képeslapok története

A karácsonyi képeslapok postai küldésének szokása az Egyesült Királyságból ered. (Sir) Henry Cole közhivatalnok sokat törte a fejét, hogyan tudnák a hétköznapi emberek kihasználni az új nyilvános posta lehetőségeit. Az első nyilvános postai szolgáltatás, a Penny Post a vasutak terjedésének köszönhetően 1840-ben indult. Addig csak a módosabbak kiváltsága volt postai küldemények feladása.

1843-ban Cole fejéből kipattant a karácsonyi képeslap gondolata, melyet barátjával, a jól ismert művésszel, John Calcott Horsleyval terveztetett meg. Az első karácsonyi képeslapból 1000 darab készült, és darabonként egy schillingért árulták.

Fotó: AZ Green magazine

A nyomtatás fejlődésének köszönhetően egyre népszerűbbekké váltak a karácsonyi lapok, és 1860-ra már nagy számban gyártották.

Az 1900-as években a karácsonyi képeslapküldési szokás elterjedt egész Európában, és különösen Németországban vált népszerűvé.

1916-os postai bélyegzővel ellátott német képeslap
Fotó: Philaseiten.de

1906, francia üdvözlőlap
Fotó: Kép-tér

Az Egyesült Államokban az 1840-es évek végén jelent meg az első képeslap, de annyira drága volt még akkoriban, hogy az emberek többsége nem engedhette meg magának. Az első karácsonyi képeslapot Louis Prang készítette, majd a csomagolópapírhoz hasonlóan a Hall fívérek által a Hallmark képeslapjai terjedtek el tömegáruként 1915-ben, és a mai napig ők a legnagyobb képeslap gyártók.

Az Egyesült Államokban 1875-ben Louis Prang publikálta a fenti első karácsonyi képeslapot, egészen addig importálták őket
Fotó: Metropolitan Postcard Club of New York City

1916, Egyesült Államok – a design már sokkal ünnepélyesebb
Fotó: Ebay

Képeslapot küldeni kedves és figyelmes szokás, sajnos digitális világunk ezt is egyre jobban kiszorítja a mindennapokból. Mi mégis arra ösztönzünk mindenkit, szerezzen örömet ezzel a gesztussal szeretteinek, barátainak.

Összeállította: Király-Dobos Beatrix

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kilenc + 7 =

hirdetés