Amikor szájon csap minket a nyári napfény

KÉP ALÁ ÍRÁS

A két elszánt fiatalember az ötvenes évek elején néz szembe a világgal és a tűző balatoni nappal. A szemüveges éppen azzal a vigyorral dől neki a vitorlavászonnak, amit olyankor szoktunk bemutatni, amikor szájon csap minket az erős nyári napfény. Kapaszkodó társa a kor divatjának megfelelő frizurát visel, hátranyalt rőzse, ő már-már az államvédelmi hatóság szigorával szemléli a napfényes jövőt.

Morcosságát némileg békévé oldja a karakteres fürdőnadrág, ami mind méretével, mind fazonjával hagy némi kívánnivalót maga után, oldalt fűzős megoldása a „fecskenadrágot” idézi, ám mint tudjuk, a klasszikus fecske kék alapszínnel bírt, és középen, a „cerka” vonalánál, fehér csík törte meg az egyhangúságot, amiből itt csak a „cerka” maradt.

Kérdőjeleket vet föl az is, hogy a fehér dorkóban mit keres a lábon egy barna zokni, hiszen a Balaton közepén nem szokás zokniban parádézni, nem szólva arról a várható malőrről, ha a fiatalembernek valami váratlan okból a vízbe kell hajítania magát.

Mindezek ellenére is üdítő a felvétel, hiszen 1952-őt írunk, „népünk bölcs vezérének” erre az esztendőre esett 60. születése napja, aminek tiszteletére a hasonszőrű ifjak Rákosi Mátyás Tanulmányi versenyeken vehettek részt, s kergethették a bőrt a Rákosi Kupán. Minden magyarnak kötelező volt valamivel hozzájárulnia Sztálin legjobb magyar tanítványa születésnapjához: az óvodások rajzokat készítettek, az általános iskolások első fogalmazásukat neki írták, a felnőttek terítőkbe hímezték Rákosi nevét.

De nincs az a téboly, nincs az a „szűrt levegő”, amiben ne lehetne találni valami kis kéket, ringatózó vizet, aminek hullámai csendes sercegéssel csacsognak a hajó oldalán. Ahol a tűző nap forrósítja a barnuló, ifjú mellkasokat, ahol a vitorla szinte észrevétlenül csapkod a délutáni szélben, s ahol a srácoknak eszükbe jut egy lány, aki nem fogadta a köszönésüket az iskolai folyosón. Bezzeg, ha most itt lenne és látná őket nagyfiúnak, elszántnak, fecskenadrágosnak! Fönt a hajón, ahol senkit nem érdekel, hogy ki az a Rákosi Mátyás elvtárs-pajtás.

Fotó: Fortepan, Ember Károly 1952

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − 2 =

hirdetés