Arannyal, ezüsttel restaurált antik porcelánok. A Japánból, Kínából eredő kintsugi technika a kreatív újrahasznosítás művészi formája

Ha eltörik egy tányér, megragasztva már nem ugyanaz. Gyakran használjuk ezt a hasonlatot az emberi kapcsolatokra. Azt fejezi ki, hogy csalódás után a bizalom nehezen állítható helyre. A kapcsolat – törött tányér – megjavítható, de a tányér – a lélek – őrzi a sérülés lenyomatát. 

Szimbolikus üzenete is van a tradicionális távol-keleti restaurálási technikának, amelyet elsősorban Japánban és Kínában alkalmaztak először:

a törött kerámia- és porcelán edényeket aranyport tartalmazó ragasztó anyaggal ragasztották össze, így a törés helyén vékony sávban fénylő felület keletkezett, ami különleges patinát, megjelenést kölcsönzött az restaurált tárgynak.

Jelképesen azt fejezi ki, hogy a lélek a törés helyén újjáépíthető. Praktikus, hétköznapi értelemben

a kintsugi eljárás a kreatív újrahasznosítás művészi formája.

Régen a technika a speciális ragasztóanyag összeállítása miatt meglehetősen hosszadalmas procedúra volt, ma már egyszerű és elérhető anyagokkal helyreállítható ily módon a kerámia- vagy porcelán. A törött tárgyakat természetes gyanta alapú ragasztókkal, főleg lakkal és arany-, ezüst- vagy fehér ezüst porral restaurálják.

A ragasztás kissé elnagyolt formában követi a törés vonalát, új textúrát adva az eredeti kerámiának. A ragasztott kerámia- és porcelán tárgyak sokszor szebbek, mint az eredetiek.

 

A technika mára Nyugaton is követőkre talált. Sokan azért gyűjtik, majd törik el a kézzel festett antik kerámia-és porcelán tárgyakat, edényeket, hogy ezzel a különleges módszerrel restaurálhassák és értékesítsék azokat. A kintsugi eljárás azonban nem tudatos rongálás nyomán született, teljesen más a filozófiája; a szép antik tárgyaknak, az elődök munkájának tisztelete hívta életre.

Fotók: KintsugiShopIt

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 5 =

hirdetés