Bakancslista: Európai fesztiválok. Híres és meglepően izgalmas kulturális programok gyűjteménye. Könyvajánló

A Scolar Kiadó „Bakancslista” c. könyvsorozatának új kiadványa Európa fesztiváljait, kulturális programjait járja körbe. Aki ismeri a sorozat köteteit, tudja, hogy magas színvonalra számíthat, aki még nem ismeri a „bakancslistás” könyveket, annyit érdemes tudnia: ezek a tematikus kötetek nemcsak szépek, de rendkívül informatívak is, helyük van a kedvencek között. Eddig hat könyv jelent meg, az alábbi témákban: Vad tájakon, 1000 kihagyhatatlan úti cél a nagyvilágból, Sör – 1000 kaland, pub, főzde és sörfesztivál, Magyarország (777 lenyűgöző hazai kaland és úti cél), 1000 kaland a bor jegyében, Híres és meglepően izgalmas kulturális fesztiválok Európa-szerte. A sorozat mintájára készült továbbá egy Útinapló c. kiadvány is, amelyben saját utazós kalandjainkat örökíthetjük meg.

A Bakancslista-kötetek képi világa is lenyűgöző, a szerzők, szerkesztők az ismeretterjesztő szöveges tartalom mellett igyekeznek vizuális élményt is nyújtani. A 2021-es kiadású Híres és meglepően izgalmas kulturális fesztiválok Európa-szerte c. kötet is megfelel ezen kritériumoknak, a könyv rengeteg érdekességgel és újdonsággal szolgál; jó ötleteket kapunk ahhoz, hogy milyen programokat érdemes egy-egy európai utazásunk során beiktatni, persze az úti cél lehet maga a fesztivál vagy kulturális program is.

A 336 oldalas könyvet Balogh Boglárka világjáró újságíró írta, Illés Andrea szerkesztőként közreműködött. Boglárkáról érdemes tudni, hogy a National Geographic Magyarország bloggere, tíz éve járja a világ országait természeti, állatvédelmi, szociográfiai témákon dolgozva. Nagy sikerű kötete, az Ezerarcú Föld után ezúttal Európa legnépszerűbb és legmeghökkentőbb fesztiváljain kalauzolja végig az olvasót.

A tartalomból

Csatlakozzunk a világ legnagyobb paradicsomháborújához Spanyolországban, nevezzünk be a rénszarvas futóversenyre a számik lappföldi birodalmában, robbantsunk háromemeletes szekeret Firenzében húsvétkor, hallgassunk a Bayreuthi Ünnepi Játékokon Wagner-operát, áldassuk meg házi kedvenceinket Mallorcán, vagy nézzük meg hagyományőrző lovas íjászainkat a Kurultájon! Bármi legyen is az érdeklődési körünk, zenei, történelmi, vallási vagy épp gasztrorendezvény, az öreg kontinens legismertebb és legbizarrabb több száz fesztiválja között mindenki talál neki valót.

A kötet méltóképpen ünnepli meg Európa legérdekesebb parádéit, elhozza hozzánk azok utánozhatatlan hangulatát, így minden fesztiváljáró- és rajongó könyvtárában ott a helye. Remek ötletekkel szolgál, ha akár csak egy hétvégi kiruccanásra vagy egy hosszabb kikapcsolódásra vágyunk. Ebből a kiváló útmutatóból számtalan híres és kevésbé ismert rendezvényt felfedezhetünk – a kontinenseket összefogó könnyűzenei és művészi fesztiválok mellett akadnak közöttük apró helyi ünnepélyek, elszigetelt rendezvények, továbbá nagy múltra visszatekintő és vadiúj színhelyek is. Megtudhatjuk, melyik fesztivált mikor tartják, megismerhetjük azok eredetét, jelenét, de bepillantást nyerhetünk abba is, mi teszi igazán különlegessé ezen ünnepségeket.

Bakancslista – Európai fesztiválok a kultúra világában elmerülve nagyszerű tanácsokat ad ahhoz, hogyan vágjunk neki feltérképezni kontinensünk izgalmas úti céljait: a portugáliai Óbidos középkori piacától a London–Brighton veterán autók versenyén át a Palio di Sienáig (sienai lovasverseny); és sok-sok további rendezvényt, például a mohácsi busójárást, a baszkföldi dobfesztivált, a korzikai sajtvásárt vagy a valenciai Virágok Harcát.

Hogyan használjuk a kötetet?

A könyvben felsorakoztatott fesztiválokat hónapok szerint csoportosították, a fejezeteken belül pedig időrendben haladunk. Mindegyik hónaphoz tartozik legalább egy olyan esemény, melyet jóval bővebben, szubjektív élményekre alapozva ismerhetünk meg. Ha egy-egy konkrét rendezvényt szeretnénk megtalálni, segítségül hívhatjuk a név- és tárgymutatót. Ha fesztiváltípust keresünk, ilyen besorolást is találunk: UNESCO, zenei, vallási, történelmi, gasztrofeszták, csaták.

Az élményeket csokorba gyűjtő kötet önmagában is élményszámba megy; felemelő érzés a kötet által (is) szembesülni azzal, hogy kontinensünk mennyire változatos, milyen színes programoknak ad otthont, s hogy ezek a különleges események, rendezvények hű lenyomatai Európa lenyűgöző kulturális sokféleségének.

A kötet a Scolar Kiadó weboldalán rendelhető, beszerezhető a könyvesboltokban, online könyváruházakban is.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + tizenhat =

hirdetés