Bemutatjuk a Törékeny erő fotópályázat díjazottjait! Kiállítás nyílt a képekből

Hatodik fotópályázatát hirdette meg a közelmúltban a megalapításának 25. évfordulóját ünneplő Gézengúz Alapítvány, mely az idegrendszeri fejlődésükben veszélyeztetett, sérült csecsemők, gyermekek diagnosztikájával és terápiájával foglalkozik. A pályázat elsődleges célja a koraszülöttek és az eltérően fejlődő kisgyermekek élethelyzetében a teremtő életerő bemutatása volt a pályaműveken keresztül.
Anya gyerek beteg

Németh Melinda: Az anyai szeretet ereje – Hivatásos fotósok, III. helyezett | Mira 6 éves, fogyatékkal élő, súlyos epilepsziás kislány. Bár az elején úgy tűnt, nem lesz képes mászni sem, most a pici lakásban már a járást próbálgatja édesanyja segítségével.

A pályázatra olyan fotókkal lehetett nevezni, melyeken 0-8 éves gyerekek láthatók, akik saját erejüknek, és az őket támogató segítőknek köszönhetően bizonyítják, hogy „néhány csepp törékeny erő” milyen hatalmas eredményt hozhat. A fotók az erőt konkrét vagy elvont értelemben is érzékeltethették – ebben a kategóriában természetet ábrázoló vagy természet ihlette művekkel lehetett nevezni.

Az eredményhirdetésére a napokban került sor. Dr. Schultheisz Judit az esemény megnyitóján elmondta: az elmúlt negyedszázad alatt már egy nagyvárosnyi család életét sikerült teljesebbé tenni, a legnagyobb apróságok pedig ma már egyetemisták. Huszonöt éve még ritka volt, hogy egy pici baba, aki fél-egy kilogrammal született, életben maradjon; ma már sokkal nagyobb a túlélési esélyük az ilyen kicsiknek is.

Ezeknek a gyerekeknek szinte mindegyike valamilyen lemaradással, idegrendszeri problémával küzd. Ha kapnak segítséget, rendszeres fejlesztést, akkor csodákra képesek, de ha az első néhány év elveszik, az az egész életüket meghatározza – fogalmazott az alapítvány elnöke.

A Gézengúz Alapítvány fotópályázatára édesanyák, hivatásos fotósok és gyerekek is neveztek, néhány hét alatt több mint ötszáz fotó érkezett. Ezekből választotta ki a zsűri – Keleti Éva és Szigeti Tamás fotográfusok, Bartos Erika mesekönyvíró és Kelemen Viktória, Óbuda alpolgármestere – azokat, melyek a leginkább bemutatják, mekkora erő rejlik a legkisebbekben és milyen hatalmas eredményeket érhetnek el.

 

A fotópályázat szervezési munkálataiban a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület közreműködött. Kulcsár Judit, a szervezet alelnöke elmondta: Magyarországon minden tizedik gyerek koraszülöttként jön világra, ami csaknem tízezer kisbabát jelent évente. A kicsiknek az év 365 napján különleges gondoskodásra van szükségük ahhoz, hogy felnőve teljesebb életet élhessenek, ez a szülőknek emberpróbáló feladat, mégis – ahogy a fotókon is látszik – rengeteg felemelő, erőt adó pillanatot találni a hétköznapokban.

A fotópályázat képeiből nyílt kiállítás 2015. november 29-ig látható Budapesten, a Vigadóban; az alapítvány a képekből vándorkiállítást tervez.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + 11 =

hirdetés