Panírozott káposztaszeletek mustárszósszal – Gasztrobloggerek kedvenc receptjei (11.)
György Ottilia vagyok, az Ottis főz blog írója. A blogolást közel nyolc éve azért kezdtem el, hogy összegyűjtsem a receptjeimet, egyfajta online receptes naplónak szántam. Szeretek új ételeket, ízeket, kombinációkat kipróbálni, szerencsés vagyok, mert kis családom tagjai örömmel kóstolgatják a főztömet. Mindenevőnek tartom magam, de imádom a különleges kombinációkat is. Úgy gondolom, a főzés világa határtalan, rengeteg ételt és különlegességet kell még elkészítsek életem során. Időközben úgy alakult, hogy egy gasztroújságnak, az Erdélyi Konyhának is dolgozom, így napjaim jelentős részét tölti ki az ételek elkészítése, lefotózása és receptek szerkesztése. Szerencsésnek érzem magam, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, és hálás vagyok azért, hogy ebbe az irányba vezetett életem útja.
Takarékosságra és szezonalitásra törekszem, ugyanakkor próbálom az egyensúlyt tartani a hagyományos ízvilág és a különlegesebb ízek között. Nem szeretem az egyoldalú táplálkozást, szívesen kipróbálok más népek konyhájából származó ételeket, ugyanakkor a magyar vagy erdélyi konyha ízeit is megőrzöm. Nagyon sok számomra kedves és kedvenc ételem van, ezek közül egy régi erdélyi szakácskönyvből származó receptet ajánlok.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Panírozott káposztaszeletek mustárszósszal
Hozzávalók
1 fej káposzta
köménymag, só, bors
liszt-tojás-zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
Mustárszószhoz
10 dkg vaj
fél dl tejföl
fél dl tejszín
4 tojássárga
2 evőkanál magos mustár
kevés citromlé
só
Elkészítés
A káposztát sós, köménymagos vízben puhára főzzük, leszedjük szépen a szeleteket róla, majd 3-4 szeletet egymásra rakunk, lisztbe, felvert tojásba majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.
A szószhoz 5 dkg vajat a tejföllel, a tejszínnel és a tojások sárgájával gőz fölött, állandó kavarás mellett sűrűre főzünk, majd amikor elég sűrű hozzákavarjuk a megmaradt 5 dkg vajat, a mustárt, kevés sót és citromlével ízesítjük.
Fotók, recept: György Ottilia | Ottis főz >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.